Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

7. 4 Burzy a burzovní obchody

Cenné papíry jsou speciálním zbožím , které se neprodává a nekupuje v běžných obchodech. Místem střetávání nabídky s poptávkou je burza cenných papírů – je to speciální instituce, kde jsou tržním mechanismem vytvářeny ceny cenných papírů – kurzy. Tyto kurzy jsou častokrát značně odlišné od nominálních hodnot cenných papírů na nich natištěných. Vývoj kurzů na burze je ovlivněn řadou faktorů – ekonomickou situací emitenta cenného papíru, ekonomickou situací státu, mezinárodní ekonomickou situací, ale i vlivy mimoekonomickými jako stabilita politické scény domácí a zahraniční, politické skandály, přírodní katastrofy apod.
Kapitál je velmi citlivý na jakékoliv riziko a při sebemenším náznaku ohrožení se stahuje
do bezpečí, což se projevuje okamžitě řetězcovým pádem kurzů na burze, které mohou vyústit až v krach burzy.
Burza cenných papírů je velmi dobrým barometrem ekonomiky, odráží se v ní veškerá pozitivní očekávání a naopak obavy o další vývoj.
Burza je zvláštní forma trhu s následujícími znaky:
• obchoduje se vzájemně zastupitelným zbožím, které se na burze fyzicky nenachází. Kupujícímu je jedno, jestli koupí přesně konkrétní barel ropy, bušl obilí, unci zlata či akcii určité firmy. Kupující ani nepotřebuje při koupi toto zboží vidět, protože tato zboží mají standardní zaručenou kvalitu a pravost.
• burzovní obchody se konají pravidelně na určitém místě a v určitou dobu. Burzy se nekonají náhodile a nepravidelně. Všichni účastníci určitého trhu proto vědí, že určité zboží zde mohou kdykoliv v obchodních hodinách prodat či nakoupit – teď, za měsíc,
za rok, za deset let. Pro obchodníky je to pohodlnější operativnější než jezdit po světě a hledat kupce či prodejce. Tím dochází k vysoké koncentraci nabídky a poptávky právě přes burzu, a ta pak může plnit cenotvornou funkci.
• pro obchodování jsou stanovena přesná pravidla (částečně daná zákony a částečně stanovená řídícími orgány této burzy)
• obchodu na burze se může zúčastnit pouze vymezený okruh osob (burzovní dohodci, makléři apod.), kteří mají povolení řídících orgánů burzy a ostatní účastníci trhu musí využívat jejich zprostředkovaných služeb.

Žádné komentáře:

Okomentovat