Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Jakmile banka poskytne žadateli úvěr

Jakmile banka poskytne žadateli úvěr, kontrola dlužníka zdaleka nekončí. Banka průběžně kontroluje splátky úvěru a úroků, hospodaření firmy, ale má právo požadovat i doložení, zda půjčené peníze byly využity na účely, na který byla sepsána úvěrová smlouva (podnikatel si nemůže půjčit peníze na nákup nové výrobní technologie, a pak z těchto peněz financovat oběžný majetek nebo koupit luxusní automobil).
V případě podmínek nedodržení smlouvy ) ze strany klienta má banka možnost žádat okamžité splácení úvěru, nebo realizovat své zástavní právo (prodat zastavenou nemovitost nebo cenné papíry a z utržených peněz uhradit úvěr).
Ekonomická situace řady našich firem není dobrá a to se odráží v rizikovosti poskytovaných úvěrů. Ozdravení úvěrové situace našich bank je jedním z kardinálních úkolů nejbližších let. Zásobní pomoc očekáváme od vstupu kapitálově silných zahraničních partnerů do našich bank. Otázkou zůstává, že vstup zahraničních partnerů může finančně banky posílit, ovšem rizikovost domácích podniků neodstraní. Zdravá ekonomika potřebuje mít především konkurenceschopné firmy, kterým banky a jiné finanční instituce poskytnou finanční servis.
Není-li komu finance poskytovat, stejně peníze zemi nezůstanou a půjdou vydělávat jinam. Situace, kdy banky nechtějí dávat nové úvěry se v teorii nazývá credit crunch. Pokud ale banky nedávají úvěry, čím se živý? Poskytují služby, za které inkasují poplatky (tento příjem je mnohem méně rizikový než úroky z poskytování úvěru) a obchodují na finančních trzích ( spekulují s cennými papíry, divizemi a jejich deriváty).

Žádné komentáře:

Okomentovat