Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

7.1.3 Pokladniční poukázky

Pokladniční poukázky mají u nás podobu státních pokladničních poukázek, tedy cenného papíru emitovaného státní institucí (např. ministerstvo financí) a jsou využívány k vyrovnání krátkodobých schodků příjmů a výdajů státního rozpočtu a jako nástroj měnové politiky. Už z této charakteristiky vyplývá, že tyto cenné papíry jsou určeny pro obchodování
na mezibankovním trhu a pro velké investory. Nominální hodnota jedné státní pokladniční poukázky bývá 1 milion Kč, objem jedné emise se pohybuje v řádech miliard korun a jsou většinou prodávány formou aukce se sestupnou licitací (holandský typ). Doba splatnosti se pohybuje od několika dní do jednoho roku. O tyto cenné papíry je tradičně velký zájem, protože stál v pozici dlužníka je velmi solidní zárukou navrácení peněz včetně úrokového výnosu.

7.1.4 Bankovní akcepty
Bankovní akcepty jsou specifickou formou spojení akceptačního úvěru a směnky cizí, vystavené příjemcem akceptačního úvěru (klientem banky) a akceptované bankou. Tím, že je směnka akceptována bankou, vystupuje banka jako hlavní směnečný dlužník a tato směnka je velmi dobře jištěna. Proto si také bankovní akcept uvádíme jako specifický cenný papír. Vystavení směnky a akcept směnky se řídí zákonem směnečným. Před poskytnutím úvěru banka důkladně klienta prověřuje a v případě potřeby vyžaduje i jištění.

7.2 Kapitálový trh
Kapitálový trh se zaměřuje na umisťování kapitálu. Budeme se zabývat kapitálem v jeho finanční podobě, která je univerzální a dobře odchovatelná. Nepůjde tedy o kapitál ve věcné podobě – stroje, nemovitosti technologie apod. – nicméně finanční kapitál je ve firmách určen právě k pořizování dlouhodobého majetku a bude mít dlouhodobou povahu.

Žádné komentáře:

Okomentovat