Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

7.2.4 ad 6) HYPOTEČNÍ ZÁSTAVNÍ LISTY

Hypotéční zástavní listy jsou u nás poměrně novou formou cenných papírů (první emise byla vydána v roce 1996). Jak napovídá název , hypotéční zástavní listy (HZL) jsou ručeny hypotékou (zástavou nemovitosti), což je velmi solidní záruka. Hypotéční zástavní listy jsou emitovány bankami s licencí k hypotéčnímu bankovnictví ( v roce 2001 mělo tuto licenci 9 bank).
Banky poskytující hypotéční úvěry (úvěry ručené nemovitostí) využívají tyto hypotéky k ručení emise HZL, tedy cenných papírů, které si koupí investoři (občané či firmy, které mají relativně volné peněžní prostředky a chtějí je dlouhodobě zhodnotit), a tím získá zdroje pro další poskytování hypotéčních úvěrů.
Investoři získají úroky, banka má kapitál na poskytování hypotečních úvěrů a vydělává na rozdílu úroků poskytnutých a přijatých, žadatel o úvěr získal peníze na svůj investiční záměr. Všichni jsou spokojeni a tato spokojenost může být o to vyšší, že celá transakce je poměrně málo riziková.
Hypoteční zástavní listy mají podobu:
• listinou (cenný papír materializovaný)
• zaknihovanou (cenný papír nematerializovaný)
Mohou být:
• neveřejně obchodovatelné
• veřejně obchodovatelné
Z daňového hlediska je investice do HZL také zajímavá, protože úrokové výnosy z HZL jsou osvobozeny od daně z příjmu fyzických osob.
Velikost emise HZL se pohybuje ve stovkách miliónů až miliardách. Doba splatnosti bývá 5 let. K 30.6. 2000 bylo na našem kapitálovém trhu emisí HZL v hodnotě 120,1 mld Kč.

Žádné komentáře:

Okomentovat