Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

6. Úvěrová činnost

6.1 Úvěrová činnost obchodních bank

Úvěry mohou být poskytnuty všem právnickém i fyzickým osobám na krytí běžných
i rozvojových potřeb nebo přechodného nedostatku finančních prostředků. Klient uzavírá s bankou úvěrovou smlouvu, která obsahuje zejména: výši úvěru, dohodnutý průběh splátek, roční úrokovou sazbu, povinnosti klienta vůči bance, vymezení sankcí
při neplnění podmínek. Úrokové sazby se řídí především lhůtou splatnosti a dále mírou rizika ohrožujícího návratnost úvěru.
Při poskytování úvěru v podnikatelské činnosti požaduje banka seriózní a hodnověrný podnikatelský záměr se zdůrazněním návratnosti úvěru.
Dále banka žádá zajištění úvěru, tj. vlastní záruku, že zapůjčené peníze dostane zpět.
Klient bance ručí např. :
• na základě záruční listiny, kdy ručitel klienta přebírá záruku za úplné a včasné splacení úvěru
• na základě smlouvy o zřízení zástavního práva, kdy klient ručí bance nemovitostmi, popřípadě cennými movitými věcmi
• na základě smlouvy o budoucím postoupení pohledávek, ve které se klient zavazuje, že veškeré své pohledávky postoupí bance k úhradě závazků, které vůči ní má.

6.2 Úvěry, které banka poskytuje svým klientům, můžeme podle doby splatnosti rozdělit
do 3 skupin:
1. úvěry krátkodobé - doba splatnosti do 1 roku:
• kontokorentní úvěr – kombinace běžného účtu s možností čerpat krátkodobý úvěr do výše úvěrového limitu stanoveného ve smlouvě o zřízení kontokorentního účtu
• eskontní úvěr – souvisí s eskontem (odkoupením) směnky klienta před dobou splatnosti bankou. Neplatí-li dlužník bance směnku v termínu splatnosti, žádá banka úhradu od posledního majitele směnky
• akceptační úvěr – banka neposkytuje klientovi přímo peníze, ale akceptuje cizí směnku vystavenou klientem – příjemcem akceptačního úvěru a tím se stává hlavním směnečným dlužníkem. Tento cenný papír se nazývá bankovním akceptem a patří mezi cenné papíry peněžního trhu. Akceptační úvěr dává banka jen nejlepším a ověřeným klientům.
• revolvingový úvěr – banka umožňuje klientovi opakované čerpání úvěru. Výhodou je, že nemusí být pokaždé sepisována nová smlouva o úvěru.Základní podmínkou je splacení předešlé půjčky.
• lombardní úvěr – úvěr jištěný zástavou movité věci

Žádné komentáře:

Okomentovat