Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

6.4 Úvěrová politika banky, úvěr a jeho úročení

Poskytování úvěrů bankovním klientům je důležitou činností banky. Největším zdrojem
výnosů banky jsou právě přijaté úroky z poskytnutých úvěrů.
Každá banka má svou úvěrovou politiku, tj. soubor zásad a metod, které by bankovní pracovníci měli uplatňovat při poskytování úvěrů zákazníkům. Úvěrová politika banky pomáhá bankovním pracovníkům v rozhodování, které se týká poskytovaných úvěrů.
Např. : Česká spořitelna se v oblasti poskytování úvěru podnikatelským subjektům zaměřuje
na úvěrování malých a středních podnikatelských aktivit. Preferováni jsou podnikatelé s činností v oblasti lehkého průmyslu, zemědělsko-potravinářské výroby a výroby zboží na export. Hlavními kritérii pro rozhodnutí o poskytnutí úvěru jsou především perspektivnost podnikatelského záměru a návratnost úvěru.
Základní principy úvěrových obchodů bank
Návratnost úvěru je spojena se schopností dlužníka platit úvěr ve sjednané lhůtě.
Výnosnost úvěru je spojena s výší úrokového výnosu z poskytnutého úvěru. Pokud banka poskytne svému zákazníkovi úvěr, půjčí mu na určitou dobu peněžní prostředky za úrok. Úrok je částka peněz, kterou dlužník platí věřiteli za poskytnutí úvěru. Částka úroku se vypočítá z dlužné částky podle úrokové míry (sazby), která je stanovena v procentech.
Druhy úrokových sazeb z úvěru:
• pevná úroková sazba – úroková sazba je stanovena pevně určitým procentem – např. 12% ročně
• pohyblivá úroková sazba – úroková sazba je stanovena odchylkou od základní sazby, kterou vyhlašuje centrála příslušné banky. Úroková sazba z úvěru se mění podle toho, jak se mění základní sazba banky.
Např. : Úroková sazba z úvěru může být v úvěrové smlouvě sjednána na úrovni základní sazba banky plus 1,5% p. a. Pokud je základní sazba 14,5% p. a. , úroková sazba z úvěru je 16% ročně. Pokud základní sazba klesne na 14,00% p. a. , úroková sazba z úvěru se automaticky sníží
na 15,5% ročně.

Žádné komentáře:

Okomentovat