Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Druhy burzovních obchodů:

1. z časového hlediska
• promptní – v reálném čase
• termínované – uzavřena smlouva o budoucím prodeji za předem dohodnutou cenu. Umožňují obchod s deriváty cenných papírů.
2. z hlediska úmyslu
• skutečné – opravdu dojde k nákupu a prodeji cenného papíru
• diferenční – spekulativní obchody s deriváty, kdy prodávající a kupující k určenému datu smluvený prodej neuskuteční, pouze ten, kdo špatně odhadl kurz, musí obchodnímu partnerovi proplatit diferenci, cenový rozdíl.
Na BCP se uskutečňují obchody každý všední den. Převod cenných papírů nematerializovaných se uskutečňuje ve Středisku cenných papírů (SCP), kde jsou tyto cenné papíry uloženy v paměti počítače. Pro rychlou orientaci má každá burza cenných papírů svůj index – je to denní průměr cen vybraných nejobchodovanějších cenných papírů. Na burze se neobchoduje se všemi emitovanými cennými papíry.
Mimoburzovní obchody
RM-systém
Tato forma vznikla díky kupónové privatizaci. Systém obchodování je zde jiný než na burze – cenné papíry mají každý den zveřejňované rozpětí kurzů, ve kterém se může konkrétní cena pohybovat. I zde se obchoduje s cennými papíry denně. V roce 1999 získal RM-systém povolení KCP (Komise pro cenné papíry) k obchodování přes internet a již od roku 2000 se může tato služba využívat.

Tato práce se zabývá tématem bankovnictví. Dále jsou zde uvedeny úkoly centrální banky a obchodních bank. Nejvíce je rozepsána úvěrová činnost, zde se nachází od zajištění návratnosti úvěru až po úvěrové karty veškeré stručné informace. Cenné papíry jsem rozdělil především na CP peněžního trhu a CP kapitálového trhu.

Příloha
VZOR SMĚNKY VLASTNÍ


…………………………. Měna:………………….. Částka: …………………
Místo a datum vystavení (měsíc slovy)

Za tuto směnku zaplatím ……………………………………..
Údaj splatnosti (měsíc slovy)


na řad …………………………………………………………………………………….
(komu)



…………………………………………………………….. korun českých
(částka slovy)



Splatno v (místo placení) u (domicil) …………………………….
bytem (sídlem) …………….
…………………………………….

……………………………………………………………
jméno (název, razítko), adresa a podpis(y) výstavce

Žádné komentáře:

Okomentovat