Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

7.2.2 ad 2) PODÍLOVÉ LISTY

Dalším druhem dlouhodobého majetkového cenného papíru jsou podílové listy. Podílové listy vydává (emituje) speciální typ společnosti, která se nazývá podílový fond. Podílový fond je společností založenou v souladu se zákonem o investičních společnostech a fondech. Podílový fond shromáždí peníze od investorů (občanů, firem) formou prodeje svých podílových listů a takto získaným kapitálem začne obchodovat na burze, nakupovat a prodávat cenné papíry a další finanční instrumenty – cílem jejího snažení je dosažení zisku, ze kterého pak vyplácí vlastníkům podílových listů podíly. Běžně bychom označili takovou činnost za finanční spekulace. Občané
i firmy chtějí zhodnocovat své peníze a aktivně se bránit inflaci, pokud si však netroufají obchodovat s cennými papíry sami, využijí tuto formu kolektivního investování.
Činnost investičních společností a fondů je všude na světě přísně regulována zákony a dohledem státu, kteří riziko částečně snižují.
Podílové fondy u nás procházely v roce 2000 až 2002 dvěma významnými procesy:
1. přelicencování dozorčím orgánem kapitálového trhu. U nás je tímto orgánem komise
2. pro cenné papíry KCP, která procesem přelicencování dělá v podstatě inventuru subjektů kapitálového trhu a řadě fondů vzniklých v době kupónové privatizace již odebrala licence.
3. otevírání fondů – přeměna uzavřených fondů na otevřené. Základní rozdíl je v tom, že otevřený fond má ze zákona povinnost na žádost majitele podílového listu tento list
od něj odkoupit zpět. Změna na otevřené podílové fondy má tedy pomoci především těm
majitelům podílových listů, které se neobchodovaly na veřejných trzích (nebyla po nich
poptávka) a oni nebyli schopni je prodat.
Oba tyto procesy mají náš kapitálový trh zpřehlednit, zlikvidnit (peníze musí obíhat a ne být umrtvené v neprodejných cenných papírech) a přiblížit světovým standartům.

Žádné komentáře:

Okomentovat