Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

7.2.1 ad 1) AKCIE

= cenný papír, s nímž jsou spojena práva akcionáře jako společníka, a to:
• podílet se na zisku (výplata dividendy)
• podílet se na řízení společnosti (hlasovat na valné hromadě akcionářů)
• podílet se na likvidačním zůstatku společnosti, pokud jde firma do likvidace




Akcie je majetkovým cenným papírem a její vlastník se stává spolumajitelem firmy, která akcie vydala. Nominální hodnota akcie je uvedena na akcii. Součet nominálních hodnot všech emitovaných akcií tvoří základní kapitál akciové společnosti.
Akcie může být emitována:
- přímo na nominální hodnotu
- s emisním ážiem (za vyšší cenu než nominální)
- s emisním disážiem (za nižší cenu než nominální) – současný obchodní zákoník ČR umožňuje.
U veřejně obchodovatelných akcií můžete akcie prodávat a nakupovat na veřejných trzích – burza cenných papírů, v RM-systému, nebo můžete provádět přímé obchody. Tady už ale neobchodujete za cenu nominální, ale cenu tržní, která se od nominální může výrazně lišit. Tržní ceně dosahované na veřejných trzích (např. burza) říkáme kurz akcie.
Rozlišujeme:
1. Kmenové akcie
• na jméno – převoditelné rubopisem neboli indosamentem
• na majitele – volně převoditelné, na doručitele
2. Speciální
• zaměstnanecké (pro zaměstnance firmy, akcie vystaveny na jméno, max. 5% objemu emise akcií)
• prioritní akcie (přednostní dividendy, ovšem majitel nemá právo hlasovat na valné hromadě)
Jiné členění zohledňuje fyzickou podobu akcie:
• akcie materializované (listinné – fyzicky vytištěné na papíře – mají plášť, kupónový arch pro výplaty dividend a talón pro získání nového kupónového archu, když je předchozí vyčerpán)
• akcie nematerializované (zaknihované – většinou pouze jako údaje v paměti počítače
ve Středisku cenných papírů SCP) – v ČR převažující. U tohoto typu akcie vám firma může každoročně po uzavření účetnictví předcházejícího roku a rozhodnutí valné hromady o výši vyplacených dividend (většinou to bývá v období květen, červen) poslat dividendu poštovní poukázkou domů, protože v SCP znají vaši adresu.
Akcie jsou významnou formou financování firmy – je to zdroj vlastní, protože vložené peníze nemusí firma akcionářům za čas vracet jako v případě dluhopisů (obligací apod.). Emisí akcií firma získává základní kapitál a je to pro ni většinou nejvýznamnější zdroj financování dlouhodobých potřeb. Co do objemu by u většiny firem také měl převážit tento zdroj nad zdroji vnějšími např. formou úvěrů apod. – zásada opatrnosti. Odpovídá tomu i celosvětový poměr, kdy kapitálový trh akcií je co do objemu obíhajících peněz výrazně větší než trh střednědobých a dlouhodobých bankovních úvěrů.
Mezi velké výhody financování emise akcií patří možnost získat mnohem větší vstupní kapitál než v případě zakládání firmy jedincem či skupinkou jedinců a také rozložení rizika podnikání na mnohem větší okruh osob. Tato forma má však některá negativa, která musíme znát. Okamžikem emise veřejně obchodovatelných akcií firma samostatná ztrácí moc
nad cestami převodů těchto akcií na nové majitele. Firma musí počítat s tím, že s těmito akciemi se bude spekulovat, jejich cena bude i značně kolísat, což může negativně ovlivnit image firmy
na trhu, firma jen těžko ovlivní, pokud majoritní balík akcií na burze bude chtít koupit její konkurence. Formou vzájemného vlastnictví akcií se v ekonomice vytváří spletité sítě provázených subjektů, což častokrát narušuje vztahy hospodářské soutěže.
Seskupení podniků provázaná především majetkovými podíly se nazývají holdingy.

Žádné komentáře:

Okomentovat