Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Analýza se bude lišit v závislosti na tom, zda bude poskytován:

• krátkodobý nebo dlouhodobý úvěr
• vysoký nebo nízký úvěr
• úvěr zákazníkovi, kterého banka nezná a který žádá o úvěr u dané banky poprvé, nebo zákazníkovi, se kterým má banka dlouhodobé úvěrové spojení

6.9 Úvěry občanům
Úvěry občanům tvoří zvláštní skupinu úvěrových obchodů bank. Podmínky těchto úvěrů jsou obvykle standardizovány – u jednotlivých druhů úvěru jsou předem stanoveny úrokové sazby, maximální lhůty splatnosti, účel úvěru, popř. způsob zajištění.
Při hodnocení úvěrové způsobilosti budoucího dlužníka banka používá jednodušší postup
než v případě úvěru pro podnikatelské účely. Na počátku úvěrového procesu bankovní pracovník získává od zákazníka dostatek informací, aby mohl rozhodnout, zda úvěr poskytne nebo neposkytne. Banka může obdržet žádost o poskytnutí úvěru od žadatele:
• osobně
• v západních zemích i telefonicky nebo poštou
k žádosti o úvěr musí občan předložit průkaz totožnosti a potvrzení zaměstnavatele a výši pracovního příjmu. Pokud občan sám podniká, předkládá živnostenské oprávnění a daňové přiznání, kde je vzkázán příjem za minulý rok. V případě začínajícího podnikatele banka vyžaduje podnikatelský záměr a vyčíslení předpokládané výše zisku.
Při rozhodování o tom, zda úvěr poskytnout nebo neposkytnout zvažuje bankovní pracovník všechna C úvěru. U úvěru občanům je kladen zvláštní důraz na skutečnost, aby po srážkách splátek úvěru bylo zachováno životní minimum. Banka pro tento účel využívá tabulek pro výpočet části mzdy postižitelné při výkonu rozhodnutí srážkami ze mzdy. Úvěry občanům jsou zajišťovány zpravidla ručiteli, zástavou nemovitého, popř. movitého majetku nebo kombinací výše uvedených zajišťovacích způsobů.
Česká spořitelna poskytuje také úvěry se státním příspěvkem mladým manželům, které mají povahu sociálních úvěrů.
V případě, že banka je ochotna poskytnout zákazníkovi úvěr, uzavře s ním úvěrovou smlouvu a podle charakteru úvěru i další smlouvy (např. smlouvu o zřízení zástavního práva k nemovité věci).

Žádné komentáře:

Okomentovat