Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

ČNB poskytuje obchodním bankám a spořitelnám tyto úvěry:

• redistribuční dlouhodobý úvěr - má 10-li letou splatnost. Tento úvěr posloužil
• k zabezpečení výchozí delimitace (oddělení) úvěrových zdrojů obchodních bank
při vzniku 2 stupňové bankovní soustavy k 2. 1. 1990.
• refinanční úvěry krátkodobé a střednědobé - představují poskytování návratných úvěrových zdrojů centrální bankou bankám na 2. stupni, které je dále poskytují svým klientům.
• další úvěry krátkodobé a dlouhodobé - tyto úvěry mohou obchodní banky čerpat od ČNB k překlenutí finančního nedostatku; případně je mohou čerpat i od jiných peněžních ústavů za obecných podmínek úvěrování.
4.1 Nástroje centrální banky :
• Diskontní sazba – základní úroková sazba v ekonomice. Je to úroková sazba, za kterou mohou obchodní banky ČR ukládat přes noc u centrální banky dočasně volnou likviditu. Úvěrové sazby repo nebo lombardní jsou vyšší. Diskont nepřímo ovlivňuje výši úroků pro podnikatelskou sféru. Pokud je v ekonomice vysoká inflace, centrální banka udržuje vysoký diskont. Pokud chce naopak centrální banka podporovat rozvoj podnikání, diskont sníží. V lednu 1990 byl diskont 4% a v průběhu roku musela ČNB zvýšit diskont až na 10%, protože inflace v roce 1990 dosáhla 58%. Tento zásah však byl účinný, protože už v roce 1991 se inflace přiblížila k 10%. Diskont se až pak od roku 1997 pohyboval mezi 8-10%. Teprve v květnu 1997 došlo u nás k měnové krizi s centrální banka reagovala zvýšením diskontu na 13%. Díky důsledné restriktivní měnové politice se podařilo krizi úspěšně a rychle zažehnat. Inflace v ČR v roce 2002 a 2003 klesla, proto i ČNB postupně snížila diskont až na 1,25%.

Žádné komentáře:

Okomentovat