Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Žádost zahraniční banky

Žádost zahraniční banky, která hodlá zřídit na území České republiky svou pobočku nebo působit jako banka, je obdobná jako u tuzemského žadatele, musí však navíc obsahovat:
• rozhodnutí statutárního orgánu banky o zřízení pobočky v České republice a o poskytnutí kapitálu a ostatních finančních zdrojů pobočce banky k zajištění její činnosti,
• souhlas orgánu odpovědného za bankovní dohled ve státě, v němž má banka sídlo, se zřízením pobočky banky v České republice, pokud je takový souhlas v příslušném státě vyžadován.

Prověřením všech výše uvedených náležitostí je pověřen odbor politiky bankovního dohledu ČNB, který je oprávněn vydat návrh na udělení nebo neudělení povolení působit jako banka. Návrh je posuzován v Bankovní radě ČNB, která rozhoduje s konečnou platností.

Regulace struktury akcionářů bank
Cílem regulace struktury akcionářů je zprůhledňovat vztahy mezi bankami, investičními společnostmi, investičními fondy a podniky a minimalizovat možný konflikt zájmů. Zejména v nedávné době (1995 až 1996), kdy došlo k těsnému a ne vždy transparentnímu propojení fondů s bankami, se tato otázka a její řeše ní stala aktuální.
Výchozí regulační opatření je zakotveno již v podmínkách pro zakládání komerčních bank, kde se mj. požaduje vysoké základní jmění. Tato částka již sama o sobě svědčí o značné ekonomické síle zakladatelů. Dále jsou již v této etapě ověřeny všechny základní ekonomické údaje o žadatelích a jejich schopnosti úspěšně řídit banku.
V případech zásadních změn ve struktuře akcionářů je k zamezení případného konfliktu zájmů, spekulativních záměrů apod. třeba žádat o předchozí souhlas ČNB. Jde zejména o tyto případy:
• vznik majetkového podílu zahraničních osob v bance již zřízené,
• sloučení, splynutí nebo rozdělení banky,
• rozhodnutí o snížení základního jmění nebo převodu podílové účasti v rozsahu větším než 15 % základního jmění na jednu osobu

Další omezující faktory:
Banky nesmějí vůči akcionářům banky, kteří nad ní mají kontrolu, právnickým osobám, které jsou pod kontrolou těchto akcionářů, právnickým osobám pod kontrolou banky a podílovým fondům vytvořeným právnickou osobou, která je pod kontrolou výše uvedených subjektů:
• poskytovat úvěr zajištěný majetkovými cennými papíry vydanými touto bankou a uvedenými subjekty,
• poskytovat úvěr na nákup majetkových cenných papírů vydaných touto bankou a uvedenými subjekty,
• poskytovat úvěr na nákup majetkových cenných papírů, které byly vydány podílovým fondem vytvořeným právnickou osobou, která je pod kontrolou výše uvedených subjektů, pokud tento úvěr není zajištěn subjekty nebo instrumenty, kterým přísluší riziková váha nižší než 100 procent (opatření ČNB o kapitálové přiměřenosti bank),
• nabývat majetkové účasti, které zakládají podíl na základním jmění,
• při obhospodařování cenných papírů na účet klienta nakupovat majetkové cenné papíry vydané výše uvedenými subjekty.
Kromě výše uvedených regulačních opatření se v rámci zprůhlednění kapitálového a peněžního trhu připravuje oddělení úvěrových operací bank od jejich funkce majitele a správce portfolia. Současně by neměli statutární představitelé bank přímo zasedat ve správních radách podniků.

Žádné komentáře:

Okomentovat