Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Úloha bankovního dohledu

– ochrana vkladatele a zajištění stability bankovního systému za pomoci kontrol plnění pravidel obezřetného podnikaní bank stanovených ČNB, dohlídkami na místě a vyhodnocováním účetních závěrek, výkazů a hlášení. Zaměřuje se na současnou a budoucí životaschopnost banky, má zájem o fungování spolehlivé vnitřní kontroly.
Úloha vnějšího auditora – názor na stav účetní závěrky, majetku, vlastního jmění, finanční situaci a výsledek hospodaření za příslušné období. Jeho výrok není zárukou životaschopnosti ani schopnosti účinného řízení banky. Zabývá se minulým obdobím, případně dává doporučení ke zlepšení, systém vnitřní kontroly může pomoci určit jak dalece je možné se spolehnout na výkaznictví .
Zpráva auditora poskytuje bankovnímu dohledu cenné informace o věrohodnosti účetní závěrky. Auditor zase přihlíží k opatřením ČNB, která jsou pro banku závazná.
Spolupráce bankovního dohledu a vnějšího auditora vychází z těchto pravidel:
primární odpovědnost za dodání úplných a správných podkladů má vždy vedení banky, auditor ověřuje
informace mezi auditorem a bankovním dohledem probíhají zásadně přes banku
před uzavřením jakékoli dohody auditora s bank. dohledem – řešit nejprve s vedením banky, aby nedošlo ke konfliktu zájmů
bankovní dohled přesně definuje požadavky – např. normativ hodnocení = kritéria pro klasifikaci úvěrů
spolupráce auditora nesmí jít na úkor jeho hlavní činnosti a musí být racionální
zajištění důvěrnosti informací
Příklady spolupráce: názor na hlášení a výkazy, hodnocení vnitřního kontrolního systému, kvality a průhlednosti vedení účetnictví, dodržování regulativních opatření ČNB, vytváření přiměřených rezerv a opravných položek, kvalita úschovy hodnot

Zveřejňování údajů o výsledcích činnosti banky
Banka je povinna zveřejňovat údaje z auditem ověřené účetní závěrky a vydávat za účelem zveřejňování výroční zprávu. Uspořádání a obsah závěrky je stanoven opatřením MF. Zveřejňují se jednotlivé položky aktiv a pasiv, nákladů a výnosů za běžné a minulé období.
Dále banka zpracovává výroční zprávu – vývoj činnosti a její finanční situaci, je zde uvedeno jméno auditora , jeho výrok , roční závěrka, údaje o důležitých skutečnostech, přepokládaný další vývoj a informace o vlastních akciích.

Žádné komentáře:

Okomentovat