Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

17. Kalkulace nákladů a výnosů podle ziskových středisek

Určování výnosů bankovních činností ziskového střediska
Dělení výnosů: - z bankovních činností: úrokové, neúrokové, ostatní
- nebankovních činností
Určování provizí na ziskové středisko se děje podle určitého předem daného klíče. Pobočce jsou většinou přiřazeny – směnárenské poplatky, pokladní a úvěrové provize, poplatky za vedení účtů, provize za prodej převoditelným cenných papírů.
Produkty poskytované ve spolupráci středisek a poboček mají provizi rozdělenu podle daného klíče např. správa investic a portfolia cenných papírů, podrozvahové operace – záruky, šeky, směnky.
Produkty jednoznačně prodávané určitým střediskem přinášejí výnos středisku, které tuto službu prodává byť na jiném distribučním místě např. poradenství a dealing.
Kalkulace nákladů ziskového střediska
Druhá součást kalkulace zisku pro výnosech. V podstatě jde o přerozdělení celkových nákladů až do míst realizace výnosů tak, aby bylo možno dopočítat konečnou marže, tedy zisk. Jednoznačné přiřazení nákladů na mzdy zaměstnanců, energie pobočky, příslušný software a hardware, příp. stavební náklady = pobočka. Problém ovšem bude při přiřazení nákladů na jednotlivá střediska u vnitroslužeb – jak produktový servis, tak centrální servisní střediska např. personální, výpočetní technika – programy apod. Přiřazení nákladů má pět fází:
1. zachycení nákladů v analytickém účetnictví – vyčlenění nákladů, které nelze zahrnout do středisek např. pokuty, všeobecné náklady nařízení a doplňkové náklady – vývoj software
2. přiřazení nákladů střediskům odpovědnosti – typy středisek – hlavní činnost (zisk), servisní činnosti, správní a strukturální činnosti – Přiřazení nákladů těmto střediskům je klíčové pro managerskou kontrolu
3. projednání nákladů strukturálních středisek a středisek všeobecných služeb prostřednictvím servisních a ziskových středisek – největším problémem je přiřazení nákladů strukturálním střediskům, bývá proto použito klíče počtu zaměstnanců a rozpočet bývá stejný nebo podobný jako u servisních středisek (kde jako klíč slouží např. u správy budov obhospodařovaná nastavěná plocha)
4. kalkulace provozních nákladů – cílem je vypočítat náklady na operace prováděné servisními středisky vydělením nákladů na operace z celkových nákladů, nejlépe podle času, který dané středisko spotřebovává, či podle průměrných časů na operaci
5. zúčtování provozních nákladů ziskovým střediskům - tj. rozpuštění nákladů servisních středisek na střediska zisková podle klíče kolik které středisko zadává servisnímu práce
Ukazatele manažerské kontroly ziskových středisek
Hodnocení ve formě poměrových ukazatelů:
výkonnosti – výnosnost vlastního jmění - čistý výsledek/vlastním jměním (přiřazené středisku)
- výnosnost bankovní činnosti -čistý výsledek/výnosy z bank. činností
- nákladová výnosnost - výnosy bankovních činností/provozní náklady včetně odpisů
- hrubá výnosnost aktiv - výnosy z bank. čin./ aktiva
- čistá výnosnost aktiv - čistý výsledek/ aktiva
produktivity – výnosy z bankovních činností/ počet zaměstnanců
- úvěry/počet zaměstnanců
kontroly úvěrového rizika – soudně vymáhané úvěry/celkové úvěry
- rezervy na špatné úvěry/celkové úvěry
- rezervy na špatné úvěry/ soudně vymáhané úvěry
Určování nákladů a výnosů podle produktu nebo služby
Objem operací vyvolaných produktem je třeba násobit jednotkovými náklady na každou operaci. Náklady vyvolané určitým produktem nebo službou nejsou však jasně definovanými náklady na operaci. K přiřazení nákladů těmto službám lze použít dva modely:
- při poskytnutí služby se přesně sleduje čas, na základě znalosti nákladů na hodinu lze potom vypočítat náklady na operaci
- čas se nesleduje – odhadnou se služby poskytované v daném období a přidělí se jim relativní koeficienty obtížnosti zahrnující spotřebovaný čas a využité dovednosti. Celkové náklady střediska lze pak rozdělit mezi poskytované služby.
Přiřazení výnosů u jednoduchých produktů probíhá automaticky, pokud se jedná o složitější produkt např. za použití časového rozlišení bude se jednat o velice složitý výpočet.

Žádné komentáře:

Okomentovat