Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Zajištění úvěrů

A. Zástavní právo
Možnosti zajišťovacích instrumentů:
• Nemovitosti
• Věci movité
• Pohledávky (pohledávkou zde může být i hotovost)
• Cenné papíry

B. Ručení třetí osobou
Ručení je písemný jednostranný právní úkon, kterým ručitel na sebe bere vůči věřiteli povinnost, že jej uspokojí, jestliže dlužník vůči němu nesplní určitý závazek. Dokumentací je v tomto případě prohlášení ručitele či aval třetí osoby na směnce vystavené dlužníkem.
V prohlášení ručitele je identifikován ručitel, dlužník a věřitel, je zde uvedena výše pohledávky a termín její splatnosti. Musí obsahovat prohlášení ručitele o uhrazení pohledávky věřiteli, jestliže tuto pohledávku neuspokojí dlužník.

C. Postoupení pohledávky – cesse
Mezi bankou a oprávněnou osobou, tj. Klientem, existuje písemná smlouva, na základě které klient postupuje svá práva z jiného závazku. Odběratel pak plní přímo bance.

D. Přistoupení k dluhu
U smlouvy o převzetí dluhu se k její účinnosti požaduje souhlas oprávněné organizace a její písemná smlouva. Banka musí tedy vyslovit svůj souhlas s tím, aby povinnost klienta z úvěrové smlouvy vrátit poskytnutý úvěr za sjednaných podmínek splnila třetí organizace.

E. Směnky
Klient vystavuje směnku vlastní na výši pohledávky a blankosměnku na úhradu úroků, sankčních úroků a výši smluvní pokuty. Směnky jsou zpravidla avalovány klientem jako fyzickou osobou a případně i třetí osobou.

Žádné komentáře:

Okomentovat