Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Individuální termínované vklady – devizové (IDTV)

Individuální termínované vklady devizové lze sjednat v německých markách od výše 500 000,- nebo v amerických dolarech od výše 300 000,-. Obchod se sjednává stejným způsobem jako korunový vklad.
Operace s pokladničními poukázkami

Další možností deponování korun jsou operace s pokladničními poukázkami.
Pokladniční poukázky jsou krátkodobé cenné papíry v zaknihované podobě, které emituje především Ministerstvo financí, ČNB a FNM. Obchodují se v desítkách a stovkách miliónů korun.

Pokladniční poukázky nesou fixní výnos, který je zdaňován 25% sazbou, což představuje srážkovou daň. Klient zahrne úrokový výnos do daňového základu, přičemž srážková daň se považuje za zálohu na daň. V příípadě záporného hospodářského výsledku právnické osoby, fyzické osoby – podnikatele finanční úřad srážkovou daň považuje za přeplatek.

Výhodou pokladničních poukázek je jejich minimální riziko a vysoká likvidit. Vzhledem k zapojení do systému TKD (trh krátkodobých dluhopisů) je obchodování s těmito cennými papíry bezrizikově (platba proti dodávce) a sell-and-buy operace (prodej pokladničních poukázek s dohodou o zpětném odkupu).

Žádné komentáře:

Okomentovat