Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

3) z. č. 21/1992 Sb. O bankách

 banka = PO ve formě a.s. se sídlem v ČR nebo s.p.ú., která/ý poskytuje úvěry a přijímá vklady
 kromě poskyt. Úvěrů a přijímání vkladů smí banka provádět řadu dalších věcí stanovených v § 1 ods. 3 z., pokud povolení nestanoví jinak ( s tím, že výkon některých těchto činností je vázán na zvl. Povolení)
 hypotéční zást. Listy smí však banka vydávat jen, pokud to povolení stanoví
 zahr. Banky mohou působit v ČR svými pobočkami za obdobných podmínek jako české banky
 bez bankovní licence nesmí nikdo přijímat vklady od veřejnosti a mít ve svém názvu slovo banka nebo spořitelna
 žádost o bankovní licenci se podává ČNB (náležitosti žádosti min. zákl. jmění stanoví ČNB opatřením), která o ní rozhodne v dohodě s MF po posouzení řady kritérií (zákl. jmění banky, osob navrhovaných pro řízení banky, tech. .a organ. Předpokladů a reálnosti ekonomických kalkulací banky)
 bankovní licence se uděluje na dobu neurčitou a je nepřevoditelná
 úplný seznam bank vede ČNB
 banka musí mít statutární orgán a dozorčí radu (obojí alespoň tříleté); člen DR nesmí být zaměstnancem banky člen s.org, DR a zaměstnanec banky nesmí být členem s.o. nebo DR jiné PO, která je podnikatelem (s určitými vyjímkami - § 8 odst. 3 z.)
 stanovy banky musí určovat pravomoc s.o. a DR, musí vymezit strukturu a organizaci banky, vztahy centrály a poboček, systém vnitřní kontroly, pravomoc a odpovědnost vedoucích pracovníků
 banky se zapisují do OR
 o podmínkách svých obchodů musí banka inform. Klienty písemně ve svých provozních prostorách; pokud je banka oprávněna emitovat hypotéční zástavní listy, je povinna vydat podmínky pro poskytování hypotéčních úvěrů

Žádné komentáře:

Okomentovat