Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

BANKOVNÍ ZÁRUKA

Bankovní záruka je nástroj sloužící k zajištění závazků v zahraničním i tuzemském platebním styku. Vzniká písemným prohlášením banky v záruční listině, že uspokojí věřitele do výše určité peněžní částky podle obsahu záruční listiny, jestliže určitá třetí osoba (dlužník) nesplní určitý závazek. Bankovní záruky mohou být platební (zajišťující závazek zaplatit za dodávku zboží) anebo neplatební (zajišťující jiné závazky, například splnění podmínek kontraktu, kvalitu zboží aj.) Bankovní záruku banka vystavuje na žádost klienta, který si v kontraktu dohodl zajištění svých závazků zárukou. Vystavená záruka je zaslána příjemci. V případě neplnění závazků příkazcem předloží příjemce zárukou požadované prohlášení o neplnění závazků příkazcem a případně další doprovodné doklady požadované zárukou, na základě kterých obdrží požadovanou částku (až do výše zárukou uvedené maximální částky) od vystavující banky. Z důvodu poskytnutí maximální ochrany před možnými riziky, konzultuje s klientem Moravia Banka každý text bankovní záruky předem.

Využití:
Bankovní záruka slouží nejčastěji k zajištění závazků kupujícího zaplatit (platební záruka)
Anebo k zajištění závazků dodavatele splnit řádně kontraktační závazky ( neplatební záruka).

Platební bankovní záruka může zajišťovat závazek kupujícího zaplatit:
• Kupní cenu po obdržení zboží (hladký plat)
• Dokumentární inkaso
• Splatné částky úvěru
• Závazky v rámci směnky
Neplatební bankovní záruka může zajišťovat jiné (neplatební) závazky dodavatele.

Nejčastěji:
• Kauční (zajišťující včasné a řádné plnění kontraktu)
• Akontační (banka ručí za dodavatele, že vrátí akonteci, tj. platbu poskytnutou předem, v případě, že dodavatel nedodá zboží, na které se tato akontace vztahovala)
• Vádium (zajišťuje závazek výherce veřejné soutěže splnit nabídnuté podmínky).

Zvláštním typem záruky je STAND-BY Letter of Credit (Stand-By- akreditiv), používaný především na americkém kontinentě. Jde o akreditiv plnící funkci bankovní záruky (podmínkou tohoto akreditivu je předložení obdobných dokladů jako bankovní záruky).

Žádné komentáře:

Okomentovat