Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

30) Co je pojem devizová pozice a jaké devizové pozice znáte

Devizová pozice je vztah mezi devizovými aktivy a pasivy určitých měn z hlediska množství, splatnosti, úročení.

Uzavřena – shoda těchto měřítek.
Otevřená:
a) dlouhá, kdy devizová aktiva převyšují devizová pasiva
b) krátká, kdy devizová pasiva převyšují devizová aktiva.

31) Charakterizujte kriteria konvergence tzv.Maastrichtská kritéria
Splnění těchto kritérií je nezbytné pro přijetí společné měny euro.
Základní kritéria jsou dvě v měnové oblasti (úroveň inflace nesmí o více než 1,5 % překročit inflaci měřenou jako průměr tří zemí Evropské unie s nejnižší inflací, dlouhodobé úrokové sazby nesmějí o více než 2 % překročit sazby ve stejných zemích), dvě v oblasti fiskální (schodek veřejných rozpočtů nesmí v běžném roce přesáhnout 3 % HDP, veřejný dluh nesmí přesáhnout 60 % HDP) a požadavek kursové stability (nejméně dvouletá bezproblémová účast v systému směnných kurzů ERM II , se stanovenou centrální paritou měny na euro, uvnitř fluktuačního pásma +- 15 %).

32) Které výjimky má ČR dosud uděleno v oblasti bankovnictví od EU
Česká republika je považována za zemi, pro kterou platí přechodně výjimka pro zavedení eura. ČR je povinna vytvářet podmínky pro plnění maastrichtských kritérií, na jejichž základě by mělo dojít k přijetí jednotné evropské měny.

33) Charakterizujte hlavní změny v českém bankovnictví po r.1990
Od 1. 1. 1990 bylo obnoveno dvoustupňové bankovnictví na základě již dříve připravených zákonů. Byl umožněn vznik nových obchodních bank ve formě a.s. či družstev. Nová legislativa, zpřísnění možností vzniku nových obchodních bank, nutnost získávání licence pro některé skupiny bankovních služeb, vznik poboček zahraničních bank. Po roce 1993 – oddělení měn nových států, rozdělení bankovních soustav, zavedení instituce stavebních spořitelen, pojištění vkladů v bankách, zavedení hypotečního bankovnictví. Postupný vznik trhu cenných papírů.

Žádné komentáře:

Okomentovat