Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Eskontní

Právní podstatou eskontu je odkup dosud nesplacených pohledávek s určitou splatností, a to po srážce úroků ode dne eskontu do dne splatnosti pohledávky. Nejčastější formou eskontu je eskont směnek, realizovaný bankou. Banka nakupuje zejména směnky obchodní, čímž umožňuje majiteli směnky přeměnit pohledávku na finanční prostředky a urychlit tak obrat kapitálu. Nákupem směnek poskytuje vlastně banka klientu úvěr. Úvěrový vztah vzniká proto, že banka úvěruje svému klientu pohledávky, které nejsou dosud splatné, a to až do dne jejich splatnosti s podmínkou, že když směnečný dlužník nebo ostatní osoby zavázané podle směnečného práva nezaplatí, vyrovná poskytnutý úvěr úvěrový dlužník (ten, od kterého banka směnku ekontovala). Zvláštností eskontního úvěru je, že při normálním průběhu není úvěr zaplacen úvěrovým dlužníkem, ale třetí osobou.

c) podle měny
• korunový
• devizový
Předpokladem pro poskytnutí devizových úvěrů je inkaso v cizí měně a dostatečné zajištění, které by pokrývalo i Kurzové riziko. Zajištění se děje stejnými zajišťovacími instrumenty jako u úvěrů korunových. Tyto úvěry banka poskytuje pouze krátkodobé se splatností do 1 roku.

d) podle délky úvěrového vztahu
• krátkodobý - do 1 roku
• střednědobý – do 4 let
• dlouhodobý – nad 4 roky
Před poskytnutím úvěru zhodnotí banka míru rizika v návrhu úvěru, a to zhodnocením tzv.bonity subjektu a eventuálně i zhodnocením kvality objektu úvěru.

Žádné komentáře:

Okomentovat