Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

29) Vysvětlete jednotlivé druhy devizových operací

Devizový trh je místem, kde se setkává nabídka cizí měny s poptávkou po této měně, kde se různé měny nakupují a prodávají. Operace na devizovém trhu se provádějí v souvislosti s úhradami za dovoz a inkasy za vývoz, s upisováním a splácením půjček, s poskytováním a úhradou zahraničních bankovních úvěrů, s dovozem a vývozem kapitálu.

Promptní operace – spot – je devizovou operací, při které se dodávka devizy provádí do dvou dnů po uzavření kontraktu.

Konverze deviz představuje nákupy či prodeje devizových aktiv převážně na mezinárodních peněžních trzích, které slouží k prosté proměně devizových aktiv v jedné měně do aktiv v jiné měně.

Devizová arbitráž patří k operacím souvisejícím s nákupem a prodejem devizových prostředků na mezinárodních peněžních trzích. Snaží se využít rozdílů ve výši devizových kurzů určitých měn ve stejném časovém okamžiku na teritoriální různých peněžních trzích s cílem co nejlevněji nakoupit a co nejdráže prodat, získat na kurzové diferenciaci. Arbitrážní transakce se mohou realizovat mezi dvěma teritoriálně různými trhy.

Termínové operace typu forward – dohoda o kontraktu se provádí v přítomné době, avšak plnění nastává v budoucnu v předem dohodnutém termínu, který není žádným způsobem standardizován. Termínové kontrakty jsou klasickým nástrojem pro zajišťování devizových pohledávek a závazků proti kurzovým rizikům.

Swap patří k devizovým operacím často užívaným. Swapová operace se skládá ze dvou současných aktů v opačném směru, tj. koupě a prodej téže částky v téže devize, přičemž jeda operace je promptní a druhá termínová. Promptní operace je provedena za kurz spot, termínová za kurz forward. Banka jí provádí, je-li pro ní úrokově výhodná a není-li výhodnější např. devizová konverze.

Žádné komentáře:

Okomentovat