Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

1. HLADKÝ PLATEBNÍ STYK VE VŠECH VOLNĚ SMĚNITELNÝCH MĚNÁCH

Hladké zahraniční platby (přímé úhrady) jsou nejrozšířenějším a u nás nejpoužívanějším platebním nástrojem v devizové oblasti. Jedná se o převod peněžních prostředků z klientova účtu vedeného u Moravia Banky na účet zahraničního partnera a obráceně, a to v jakékoliv volně směnitelné měně. Platby se rozdělují na vyšlé (ve prospěch zahraničního partnera) a došlé (ve prospěch klienta Moravia Banky).
Zúčtování hladkých plateb se provádí prostřednictvím NOSTRO účtu Moravia Banky vedených u korespondenčních bank s využitím mezinárodní telekomunikační počítačové sítě S.W.F.T., ke které je Moravia Banka připojena. Systém spojuje více než 5000 bankovních a finančních institucí z téměř celého světa, které je možno kdykoliv kontaktovat. Stejně tak všechny tyto instituce mohou systémem S.W.I.F.T. oslovit Moravia Banku pod jejím bankovním identifikačním kódem MOBA CZ 22.


VYŠLÉ HLADKÉ PLATBY (ÚHRADY DO ZAHRANIČÍ)
Vyšlé hladké platby se provádějí na základě kompletně vyplněného platebního příkazu pro úhradu do zahraničí, po zajištění peněžního krytí klientem buď přímo na běžném korunovém nebo devizovém účtu nebo složením adekvátní částky v hotovosti neklientem banky, a to jak v Kč. Tak v jiné volně směnitelné měně, a dále na základě dalších obecně platných pravidel.

Moravia Banka provádí platby:
• Obchodní a neobchodní povahy
• Právnickým a fyzickým osobám
• Podnikatelům a nepodnikatelům
• Tuzemcům a cizozemcům
• Z korunových a devizových účtů
• Neklientům z vkladů v hotovosti

Žádné komentáře:

Okomentovat