Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

48) Které činnosti vykonávají banky v rámci obchodů s cennými papíry

Emisní obchody – emise cenných papírů znamená uvedení nově vydávaných cenných papírů na primární trh. Emitent je subjekt oprávněný zákonem vydávat cenné papíry a povinný plnit národky majitele cenného papíru. Banky uvádějí na trh vlastní cenné papíry a primárně emitované cenné papíry svých klientů (na komisionářském základě).

Nákup cenných papírů – banka na základě požadavků klienta kupuje ze svého portfolia, nebo na kapitálovém trhu požadovaný druh cenného papíru.

Prodej cenných papírů – na základě požadavku klienta prodává na kapitálovém trhu dohodnutý druh cenného papíru.

Úschova a správa cenných papírů – na žádost klienta banka uschová a spravuje klientovy cenné papíry. Ručí za odcizení, zneužití, zničení... Banky inkasuje úroky z dluhových cenných papírů a výnosy z majetkových cenných papírů. Za to pobírá poplatky.

Uložení cenných papírů – banky přijímají od klientů jejich listinné cenné papíry s tím, že je fyzicky ukládají ve svých prostorách, ale účetně a fakticky je vedou a obhospodařují hromadně ve svém portfoliu cenných papírů stejného druhu. Uschovatel nemá právo na vrácení téhož cenného papíru, který svěřil bance do úschovy.

Fúze a akvizice – banky obstarávají a zprostředkovávají převod rozhodujícího balíku akcií na jiný subjekt.

Žádné komentáře:

Okomentovat