Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

42) Jaké jsou předpoklady fungování zahraničního platebního styku

Zahraniční platební styk je pohyb hotovostních a bezhotovostních peněžních prostředků přes hranice nějaké definované měnové oblasti, zpravidla identické se státními hranicemi země. Zahraniční platební transakce zahrnují veškeré převody peněžních fondů vzniklých z mezinárodního pohybu zboří, služeb a kapitálu.

Právní předpoklady a podmínky zahraničního platebního styku jsou u nás dány vnitřními zákonnými normami a předpisy, dále mezinárodními směrnicemi a zvyklosmi.

Zahraniční platební styk je v ČR realizován bankami s devizovým povolením. Aby banky mohly splnit různé požadavky zákazníků v rámci jejich zahraničního ekonomického styku, musejí spolupracovat s bankami v zahraničí. Bankovní spojení v zahraničí jsou nutná na jedné straně k provedení transakcí v určité zemi a na druhé straně se od zahraniční banky očekává zapojení do uskutečnění obchodů v zájmu vlastních klientů. Banky udržují korespondenční sít, to znamená, že banka musí mít účet u korespondenční banky všude tam, kde není sama zastoupena. Účty veden v korespondenční síti se dělí na nostro a loro účty.

SWIFT – společnost pro celosvětové mezibankovní finanční telekomunikace – vývoj a provoz mezinárodní komunikační sítě s cílem umožnit členským bankám rychlý a bezpečný přenos informací v mezinárodním bankovním obchodě.

Žádné komentáře:

Okomentovat