Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Rozlišujeme dva různé typy zušlechťovacích operací:

) Aktivní zušlechťovací styk
Tato forma subdodávek je, i když nepřímo, rovněž formou vývozu. Dovoz materiálu do země je povolen „k aktivnímu zušlechtění“ na základě celního záznamu bezcelně a po zušlechtění je materiál znovu vyvezen (často využíváno např. při výrobě konfekce, kdy objednatel využívá výhody levné a kvalifikované pracovní síly, ale zároveň mnohdy dodává i vlastní látky, střihy, módní doplňky a obaly).

b) Pasivní zušlechťovací styk
Jde o subdodávky surovin a polotovarů pro zahraniční firmy do méně vyspělých zemí v režimu tzv. dočasného vývozu, který umožňuje daňově zatížit pouze hodnotu přidanou zpracováním v zahraničí.

Výrobní kooperace
Mezinárodní výrobní kooperace je založena na rozdělení výrobního programu mezi výrobce z různých zemí, aniž by došlo k jejich kapitálovému propojení nebo dokonce sloučení. Finální výrobek je pak kompletován buď jedním, nebo oběma výrobci. Spolupráce může probíhat na různých úrovních a kromě čistě výrobní kooperace může být zaměřena i do oblasti výzkumu a vývoje, do oblasti odbytu a může existovat i ve službách. Dohoda o mezinárodní výrobní kooperaci je tzv. nepojmenovanou smlouvou. Obsah a forma smlouvy záleží na ujednání mezi partnery.

Smluvní partneři mohou při mezinárodní výrobní kooperaci využívat rozdílu v nákladovosti jednotlivých komponentů nebo finálích výrobků, v dostupnosti výrobních zdrojů, zdrojů financování, v disponibilitě výzkumně-vývojových kapacit, a tudíž mohou dosáhnou snížení celkových nákladů, které jim umožní realizovat výrobky na světovém trhu za konkurenceschopné ceny. Důležitým momentem může být i zvýšení kvality a užitné hodnoty finálího výrobku.

Žádné komentáře:

Okomentovat