Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Třída : Hmyz (Insecta)

Třída : Hmyz (Insecta)
jediná třída ektognáthních hexapod (vyšší hexapoda). Cca 900 000 popsaných druhů

1. podtřída: Apterygota - bezkřídlí
nemají ani nikdy neměli křídla, amnion neuzavřen, oplození vnější,
Vývoj: Ametabolie=není proměna, existují adultní svlékání, cca 600 druhů

1. řád: Archaeognatha - chvostnatky cca 250 druhů na světě, u nás 8 druhů
jednokloubní mandibula i jiné vlastnosti je řadí blízko nižším hexapodům. Dříve byly spolu s dalším řádem jediný řád - šupinušky.
hlava hypognathní, velké složené oči a ocelli. Dlouhá mnohočlenná tykadla, dlouhá 7-čl. čelistní makadla, hruď veliká a klenutá s nedělenými tergy. Na kyčlích často styli, zadeček: na 2.-9. čl. ventrální styli. 1.-7. čl. často s 1-2 páry vychlípitelných měchýřků, na konci zadečku 3 štěty, prostřední bývá nejdelší. Vývoj prim. typ „ametabolie“: larva zcela podobná dospělci. Svlékají se i po celou dobu dospělosti. Biologie: fytofágní, živí se řasami a lišejníky, noční, přes den skryty. Volně žijící (sutě, kůra stromů), oplození vnější. Samice klade po každém svlékání cca 15 vajíček., u nás rod Machilis (Chvostenka)

2. řád: Zygentoma - šupinušky
2 klouby na kusadle, jako i všechen ostatní hmyz. Oči a ocelli reduk. nebo chybí, cca 330 dr. na světě.
hlava: spíše prognathní, oči reduk., maxill. palpi 5-čl.., hruď: ne tak klenutá jako Archaeognatha, tarsi na nohách 2-5 čl. (3. čl. u Archaeognatha), trochantery nedělené (2 čl.. u Archaeognatha). zadeček: též se 3 štěty, Abdominální styli přítomny, ale jejich rozložení silně varíruje. Často „sterna“ dělena na 3 plošky. Vývoj: jako u Archaeognatha, amnion skoro uzavřen. Biologie: volně žijící, i synantropní, kavernikolní i inquilini v hnízdech termitů a mravenců. Řada druhů závažní škůdci domácností a skladů. Kosmopolitní dr. Lepisma saccharina (rybenka domácí).

Žádné komentáře:

Okomentovat