Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Třída : Hmyz (Insecta)

2.řád Odonata /vážky/ cca 5000 druhů KRABICE
dravá paleoptera s oběma křídly plus mínus stejnými, larvy vodní, dýchají tracheálními žábrami na konci těla jako přívěsky nebo vchlípeniny konečníku. Do příbuzenstva vážek patřil největší známý hmyz /Meganeura - 60 cm v rozpětí křídel/. Dospělci : hlava velká, pohyblivá, velké oči, tykadla kratičká. Ústní orgány přizpůsobené predaci. Hruď s extrémně vyvinutým pterothoraxem, zvláště pleury. Terga malá proto křídla na bázi sblížená (souvisí s podílem přímých létacích svalů). Nohy krátké, silné, tarsi 3-čl. Křídla velká, blanitá s mnoha žilkami, liší se u 2 podřádů. Zadeček dlouhý a úzký, širší u Anisoptera, u samce s 2 - 3 sternem modifikovaným pro druhotný kopulační orgán. U samců na konci těla 4 přívěsky (Zygoptera) nebo 3 (Anisoptera), u samců bez vnějších genitálních přívěsků na 9. čl. Sperma je totiž transferováno do druhotného kopul. orgánu. Samice s krátkými valvulami kladélka. Larvy aquastické, dravé, s vyvinutou „maskou“ (tj. spodní pysk), u Zygopter na konci těla 3 dl. přívěsky (tracheální žábry) u Anisopter rektální papily. Význam : potrava ryb, predátoři v ekosystémech (bioregulátoři), i využití v biol. boji proti larvám komárů. Dospělci - význam estetický.
1. podřád Zygoptera (motýlice) LARVA, FIXOVANÝ MATERIÁL
křídla obou párů stejně upravená, zadeček štíhlý, larvy se 3 dl. přívěsky, štíhlé. Sem patří šidélka (Coenagrionoidea) s 2 antenodálními žilkami a motýlice (Callopterygoidea) se 2 našimi druhy s větším počtem antenodálních žilek a širokými barevnými křídly.
2. podřád Anisoptera (šídla)
s zad. křídly na bázi rozšířenými, zadeček často široký, larvy bez dl. přívěsků často zavalité. Patří sem šídla (Aeschnoidea) a vážky (Libelluloidea). Šídla mají triangly stejné na obou křídlech (obě bývají postaveny hrotem dolů), vážky mají různé postavení trianglů (spodní křídlo větš. s ležatým trianglem).

Žádné komentáře:

Okomentovat