Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Amniota – plazi

Morfologie
Povrch těla je kryt suchou, šupinatou kůží, která je lesklá a někdy obsahuje šupiny, štíty a drápy. V kůži jsou kožní žlázy, které mají někdy schopnost měnít barvu. Kůže je chrání před vysýcháním. Jelikož je suchá, tak neumožňuje kožní dýchání. Svlékají ji.
Lebka – mají spánkové jámy, na něž jsou upnuty žvýkací svaly.Mají druhotné, sekundární, patro, což je kostěná přepážka, oddělující dutinu nosní od ústní. Dolní čelist je kloubně spojena s čtvercovou kostí, která umožňuje zvláště u hadů, značnou pohyblivost. Kromě želv mají ozubené čelisti. Krční obratle jsou jak u člověka (nosič, čepovec). Mají protáhlý tvar těla, což umožňuje rychlý pohyb, a hodně žeber. Ta spolu s hrudní kostí tvoří hrudní koš, ale hadi a želvy hrudní kost nemají. Původně měli pětiprsté končetiny, ale ty jsou často redukovány.
Nervová soustava je dokonalejší, vytvořen koncový mozek a vychází z něj 12 párů mozkomíšních nervů.
Smysly – zrak je dobrý, mají 3 víčka, většinou barevné vidění a zaostřování akomodací čočky (hadi ne – pohyb celé čočky). Čich je dobrý, mají Jacobsonův orgán, který funguje tak, že jazykem nabírají pachy a pak ho dají do Jacobsonova orgánu a ten to pak vyhodnotí. Sluch – mají střední ucho s 1 kůstkou (u hadů chybí) a u některých je zakládán zevní zvukovod. Termoreceptory jsou uloženy v jamkách na hlavě a jsou velmi citlivé. Vnímají infračervené paprsky.
Trávicí soustava – mají vysunutelný jazyk, který je rozeklaný. Rozlišitelné zuby, u hadů můžou být jedové. U hadů se také vyskytuje roztažitelný žaludek. Pak vše pokračuje střevem do kloaky. Dýchací soustava – mají plíce, které jsou občas asymetrické (pravá polovina zakrnělá), u hadů i vzdušné vaky v zadní části těla. Cévní soustava – mají čtyřdílné srdce, ale mezi komorami není dokonalá přepážka ( x krokodýl), a tak stále dochází k mísení krve. Vylučovací soustava je spojena s pohlavní soustavou v urogenitální systém. Centrem jsou pravé ledviny metanefros, z nich vedou močovody do kloaky. U želv a ještěrů je ještě močový měchýř. Vylučovaná látka je kyselina močová, která má kašovitou konzistenci. Rozmnožovací soustava – jedná se o gonochoristy, párové gonády a vnitřní oplození. Vývoj kopulačních orgánů u samců. Vajíčka se postupem ve vejcovodu obalují blanitými nebo vápenitými obaly. Vývin je přímý.
Jsou teplomilní, žijí v tropech a suchém prostředí. Masožraví a rostou celý život. Krokodýli a želvy se dožívají vysokého stáří. Někteří jsou schopni autonomie (upustí ocas), ale ten nedoroste do původní délky.

Žádné komentáře:

Okomentovat