Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Oxid dusný

Oxid dusný
• stejně jako u ostatních skleníkových plynů začala i u oxidu dusného jeho koncentrace stoupat s rozvojem průmyslu. Jeho molekula je asi 230x účinější než molekula oxidu uhličitého. Hlavním zdrojem destrukce tohoto plynu je UV záření, přesto životnost tohoto plynu je značná, odhaduje se asi 150let. Roční přírustek tohoto plynu se pohybuje mezi 0,2-0,3%.
Zdroje- z odhadovaného množství 14Tg oxidu dusného, které je ročně vypouštěno do atmosféry, pochází jen malá část z užívání fosilních paliv, zejména uhlí. Zbytek pochází z výměny plynů s oceánem, ze spalování biomasy a odlesňování, či z procesů spojených s použitím zemědělských hnojiv.
Oxid dusný a hnojiva- hlavním zdrojem oxidu dusného je používání hnojiv, na celkovém množství se podílí 5-20%. Jak přírodní, tak umělá hnojiva přispívají biologickým procesem zvaným denitrifikace ( redukce dusičnanů ) v půdě. Denitrifikace spolu s nitrifikací, což je proces přeměny čpavku na dusičnan za produkce oxidu dusného, hrají důležitou roli v globálním dusíkovém cyklu, který je závislý na biologických systémech. Aby mohl být dusík absorbován rostlinami, musí být změněn z atmosférické formy N2 na čpavek či dusičnan. Tento porces se děje pomocí bakterií v půdě nebo ve vodě, nazývá se fixace.
Kvůli zvyšující se populaci se tedy musí zvýšit i výnosy, tudíž jsou používány syntetická hnojiva. Myslím si, že není třeba zeširoka popisovat důsledky vzniklé používáním syntetických hnojiv, které narušují nejen narušení přírodních cyklů, ale také znečištění vod.
Odstraňování emisí oxidu dusného- jelikož se antropogenní zdroje podílejí na těchto emisích asi 25-30%, existuje mnoho možností, jak je snížit. Mezi tato opatření patří například ochrana lesa ( zejména ve vlhkých tropech ), redukce zemědělského spalování, uvážlivější hnojení.

Koloběh vody
Výměna vody probíhá ve dvou cyklech. Jednak se jedná o malý koloběh vody, který probíhá mezi oceánem a atmosférou. Velký cyklus probíhá mezi zemí, oceánem a atmosférou. Hnací silou je sluneční záření a atmosférické pochody.
Důležité jsou podzemní vody, které mohou být velice kvalitní, protože jsou filtrovány přes písek. I zde může působit vzlínavost této vody, což určitě ovlivňuje půdní ůrodnost. Mohou také vznikat artézské studně.

Koloběh uhlíku
Tento koloběh je úzce vázán na životní procesy organismů. Rostliny z atmosféry pohlcují ox. uhličitý a ten je buď organicky vázán,prodýcháván nebo uvolněn při rozkladu mrtvé hmoty do ovzduší. Do vody se pak může dostat srážkami.

Žádné komentáře:

Okomentovat