Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Metabolismus

Výživa
Zdravá vyvážená strava by měla obsahovat šest složek : sacharidy, lypidy, bílkoviny, vitamíny, minerály a vodu. První tři typy látek označujeme jako živony. Výživa by měla krýt energetické výdaje. Potřeba různých látek se z chemického i energetického složení mění podle věku, ale i fyziologického stavu a zaměstnání.

- sacharidy – zdroj energie, jsou označovány jako prázdné kalorie. Polysacharidy by měly být ve stravě přítomny nejen jako glykogen z masa a z jater, ale také jako škrob z různých rostlin, tedy snadno stravitelné potravy. Dále jako celulźa a hrubá vláknina,podporující pohyb střev. Zdrojem vlákniny je zrno, ovoce a zelenina. Výskyt vlákniny omezuje nádorová onemocnění střev a ischemickou chorobu.

- bílkoviny – aminokyseliny získané rozštěpením dodávaných bílkovin jsou používány pro stavbu buněčných struktur spíše než jako energetické platidlo. Hodnotnější jsou živočisšné bílkoviny. Esenciální bílkoviny obsahují vejce, mléko, játra, srdce, maso, ale i obiloviny – luštěniny, sója...Doporuč. dávka je 1g/1kg váhy.

- tuky – se také musí dělit z hlediska kvalitativního. Pdobně jako AMK jsou i některé lipidy nezbytné. Esenciální mastné kyseliny jsou kys. linolová a linolenová, které jsou nenasycené – obsahují dvojné vazby. Jejich zdrojem jsou některé rostlinné oleje. Tyto kyseliny snižují hladinu cholesterolu v krvi. Tuky také rozpouštějí vitamíny A, D, E, K. Podíl tuků v potravě by měl být kolem 20-30%, pokud člověk těžce pracuje. Naopak nadbytek živočišných tuků přispívá ke vzniku aterosklerózy a přisuzuje se mu proto riziko srdečních infarktů.

- vitamíny – skupina látek, které si organismus nedokáže sám vyrobit. Neslouží jako zdroj energie, ani jako staebnmí kámeny k synteticým pochodům, ale jsou významné, protože se účastní chemických reakcí nejčastějí jako kofaktroy enzymů. Poruchy jsou avitaminóza, absolutní nedostatek. Chybějící C – kuirděje, B1 beri-beri. Hypovitaminóza je pouze nedostatek – buď hodně spotřebujeme nebo se špatně vstřebávají. Hypervitaminóza také není dobrá, pokud se vitaminy nevyplavějí, mohou škodit. (A, D, E, K).

1 komentář:

  1. V poslední době se hodně zabívám o zdravou stravu, proto jsem narazila na tento clanek, z me neznalosti jsem na internetu vyhledavala co je to ISCHEMICKA CHOROBA, pro zajemce vkladam i sem

    Ischemická choroba srdeční je onemocnění, při kterém se aterosklerotické pláty ukládají v koronárním řečišti, kde jsou příčinou sníženého průtoku krve v srdečním svalu - myokardu. Srdeční sval trpí nedokrevností - ischemií.

    OdpovědětVymazat