Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Triblastica – měkkýši

Systém
Třída : Plži
Vyskytují se ve všech prostředích. Mají ulitu, která je chrání, ale zase jim brání v pohybu. Mají svalnatou nohu, která vylučuje sliz, aby to ulehčilo pohyb. Živí se býložravě, ale mohou být i draví. Mají vychlipitelný hltan. Podle způsobu života dýchají plícemi nebo žábrami. Mají jednoduché oči na a pod tykadly. Na těch je i čichový orgán.

Předožábří
Mají spirálovitě stočenou ulitu s víčkem. Mají žábry, které jsou umístěny před srdcem, 2 zatažitelná tykadla. Vyvíjejí se přes veliger, sladkovodní přímo. Jsou to gonochoristé. Patří sem např. Přílipka miskovitá – žije v přílivovém pásmu na kamenech, spásá řasy a houby, je jedlá, žije ve Středozemním moři a Atlantiku; Ušeň mořská – má ulitu s otvory po krajích, jimiž vystrkuje tykadlovité výběžky, aby se lépe orientovala; bahenka živorodá – sladkovodní, osidluje stojaté a mírně tekoucí vody, silně vyklenuté závity; mitra biskupská; ostranka jaderská...

Zadožábří
Většinou se jedná o mořské, pestře zbarvené hermafrodity, jejichž žábry jsou za srdcem. Skořápka je často redukovaná nebo dokonce chybí. Mají širokou nohu, 2 páry tykadel, oči na tom druhém páru.
Patří sem : Závojnatec velký, Zej obrovský – až 40 cm, spásá rostliny při pobřeží-mořský zajíc, přizpůsoben plavání.

Plicnatí
Jedná se opět o sladkovodní nebo suchozemské hermafrodity, kteří dýchají plicním vakem. Vytvářejí si dočasně víčko. Někteří jsou bez ulity.
Patří sem plovatka bahenní, bahnatka malá, okružák ploský, hlemýžď zahradní, plzák lesní, slimák. Plzáci mají dýchací ústrojí dál než slimáci.

Žádné komentáře:

Okomentovat