Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Amniota – plazi

48) Amniota – plazi
První skupina obratlovců, která se plně přizpůsobila životu na souši a vytvořila si zárodečné obaly, má zdokonalenou cévní soustavu. Jsou to první blanatí. U Anamniot se vajíčka vyvíjela ve vodě, a tak nepotřebovala obaly, zatímco blanatí na souši potřebují obaly a nějakou skořápku.

Zárodečné obaly
Jedná se o živočichy blanaté, jejichž zárodky jsou chráněny zárodečnými obaly –
Amnion je dvojitá řasa, přerůstající přes embryo až jej uzavře v plodové komůrce. Chorion je vnější obal, který vzniká dalším srůstem vnější řasy až uzavře amnion i embryo. Alantois je váček ze střeva, vrůstající mezi chorionem a amnionem do tzv. mimotělního coelomu. Má dýchací fci a podílí se na vylučování.
U savců není skořápka a chorionalantois spolu s děložní sliznicí tvoří placentu (lůžko), která má dýchací, vyživovací a vylučovací fci.

Studenokrevní – mají nestálou tělesnou teplotu a teplo získávají z vnějšího prostředí a upadají do stavu strnulosti, což je anabióza.

Teplokrevní – jejich tělesná teplota mírně kolísá, ale je nezávislá na vnějšku. Teplo se vytváří z metabolických procesů a je odváděno povrchem těla. Ochranné mechanismy – srst, peří, podkožní tuk.

Žádné komentáře:

Okomentovat