Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Třída : Hmyz (Insecta)

7. řád: blechy (Aphaniptera) cca 1 500 druhů TRVALÝ PREPARÁT
ektoparazitický řád příbuzný dvoukřídlým. Tělo bezkřídlé, ze stran stlačené, bodavé ú.ú. uzpůsobené sání krve savců a ptáků. Hlava: málo pohyblivá, složené oči chybí, mohou být velké laterální ocelli. Tykadla 3-čl., 3. čl. složený, u samic uložená v brázdě po staranách hlavy, u samců dlouhá, často změněná v druhotné přichycovací orgány, ú.ú. bodavé, mandibuly chybí, lacinie maxil styletovité, Hruď: všechny části dobře vyvinuté, křídla chybí, nohy adaptované parazitismu: před. pár prodírání srstí (peřím, zadní pár skákací, velké přichycovací drápky. Zadeček: 10 čl. Biologie: larvy červovité, kulka nekousací volná. Larvy žijí volně, dospělci obě pohlaví sají krev. Hostitelská specificita nemusí být výrazná. Také závislost na hostiteli není velká, často jej mění. Význam veliký, hlavně přenos chorob (mor) menší význam má myší tyfus. Blecha psí může být mezihost. tasemnice psí a jedné krysí tasemnice, které se občas objeví u dětí (dítě spolkne larvu blechy).
Pulex. irritans blecha obecná, kosmopolitní druh svědivé puchýřky. Ctenocephalides canis a felis (B. psí a kočičí), psí často přechází na člověka. Xenopsyla.cheopis. blecha morová, přenáší mor a tyfus z hlodavců na člověka. Ceratophyllus gallinae (b. slepičí) cizopasí na drůbeži i volně žijících ptácích, přechází i na člověka. Tunga penetrans (b. písečná) v teplých oblastech Af. Am., samičky se vnoří do kůže - puchýře, hnisají.

8. řád: Trichoptera (chrostíci) 5 000 druhů FIXOVANÝ MATERIÁL
endopterygotní neoptera s redukovanými úst. orgány. Tělo pokryto chloupky a jen zřídka navíc šupinkami. Larvy aqatické s párem terminálních abdominálních panožek, často v přenosné schránce. Kukly kousací. Hlava: oči velké, tykadla nitkovitá, dlouhá, ú. ú. slabé, upraveno k sání tekutých látek. Mandibuly zakrnělé, galea krátká nebo chybí. Hruď: s malým prothoraxem, nohy dl. a silné, tarsi 5-čl. Křídla skoro stejná, s jednoduchou žilnatinou. Zadeček: 9-10 čl., často u samic nepravé kladélko (z prodloužených zadečk. čl. = obvyklé u této skupiny řádů). Bionomie a význam: Larva vodní, campodeoidní až eruciformní, na konci těla s panožkami, které mají háčky na zachycení ke schránce nebo podkladu. Jsou všežravé, některé inklinují k rostlinné, jiné k živočišné potravě. Larvy tvoří významnou složku potravních řetězců v tekoucích vodách (samy jsou důležitou součástí potravy ryb), také užití k bioindikaci, různé druhy dosti vázány na urč. druh vod, podkladu, apod. Hydropsychidae, Rhyacophilidae, Phylopotamidae, aj.

Žádné komentáře:

Okomentovat