Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

6. Třída ptáci Aves

6. Třída ptáci Aves

Třída zahrnuje asi 9000 druhů
Jedná recentní podtřída praví práci Ornithurae
nadřád běžci Palaeognathae 60 druhů (pštrosi, nanduové, kiviové a tinamy v Jižní a Střední Americe)
nadřád létaví Neognathae všichni ostatní, asi 25 řádů, z toho 15 u nás.

Evolučně velmi úspěšná skupina – ač nejpozději vzniklá třída, mají hned po rybách nejvíce druhů (asi 9000). Díky aktivnímu pohybu dosáhli nejvyšší úrovně metabolismu - homeotermie a endotermie a nejvyšší pohybové aktivity ze všech obratlovců. Jsou v podstatě teplokrevnou vývojovou větví plazů podtřídy Archosauria, u níž vznikl nový způsob létání pomocí křídel opatřených peřím vzniklého složitou přestavbou plazí šupiny. Peří pokrývá pernice, ostatní části jsou nažiny, největší je hnízdní nažina. Na rozdíl od ostatních létajících obratlovců mají ptáci plně zachovanou pohyblivost zadních končetin, které jsou uzpůsobené různým úkonům – běhání, plavání, šplhání, uchvacování kořisti. Přední končetina je charakteristickým způsobem přeměněna (1. prst je redukován – nese skupinu pírek, tzv. alulu – umožňujících manévrování za letu, hlavní část křídla tvoří články 2. a 3. prstu, články 4. a 5. prstu vymizely). Kostra je pevná a lehká: pevnosti je dosaženo četnými srůsty kostí na lebce, hrudi, v křížové části, lehkosti vymizením morku, takže kosti jsou duté.
Kromě vodních hlubin osídlili všechna prostředí celého světa. Barevnost peří a nároky na orientaci při letu vyžadují dokonalý zrak, zejména ostrost vidění dosáhla nejvyšší úrovně v celé živočišné říši.
Kůže je suchá podobně jako u plazů, jediná kožní žláza – kostrční (párová, uložená nad posledním ocasním obratlem), ptáci roztírají výměšek této žlázy po peří, nevyvinutější u vodních ptáků, může však být i redukována, její sekret je nahrazen drobivým prachem (dropi, papoušci, holubi).
Na zobáku a běháku zůstává rohovitý kryt plazího typu (zob. ramfotéka, štítky a šupiny na běháku a prstech podotéka). Také rozmnožování je plazího typu, je ale dokonale vyvinuta péče o vejce a mláďata. Vejce mají vapenitou skořápku.

Žádné komentáře:

Okomentovat