Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Třída : Hmyz (Insecta)

2. infratřída : Neoptera
křídelní artikulace dovolí skládat křídla ploše nad zadeček, rovnoběžně s podélnou osou těla. Létají hlavně pomocí nepřímých létacích svalů. Dělí se na tři série řádů.
1. série Blattoidních řádů
Cca 35 000 druhů v 8 řádech recentního hmyzu. Žilnatina křídla složitá (kromě všekazů), na první pohled připomíná palaeoptera, má anální lalok křídla, patrný zejména na zadním (metathoakálním) páru. Vývoj=paurometabolie, ústní ústrojí kousací, generalizovaného typu (jako u švába - viz pitva). Na konci zadečku zpravidla dobře patrné cerci, prothorax zpravidla (kromě strašilek) velký se štítovitým pronotem, chodidla se 3-5 články, velký počet malpighických trubic

1. řád: Blattodea (švábi) KRABICE
Na světě cca 3 500 druhů, u nás 5 volně žijících a několik synantropních druhů, tělo d-v sploštělé, přední křídla (pokud nechybí) přeměněna v krytky (tegmina), kyčle nohou velké a sblížené, samice s redukovaným kladélkem, chybí stridulační a sluchové orgány, zápašné žlázy. Hlava: hypognáthní, primitivní stavby, max. palpus 5-čl., labiální 3-čl. Hruď: velký prothorax, jeho tergum tvoří štít. Kyčle velké a sblížené, tersi 5-čl. Zadeček 10 čl., samčí genitálie asymetrické. Biologie vajíčka v ootékách. Dlouhý život (až 4 roky), část druhů synantropních - škůdci, i jeskynní druhy. Škody: požírají substrát, znečišťují ho výkaly a sekrety páchnoucích žlaz, roznášejí choroby (Poliomyelitis, Salmonella). Zástupci: rod Ectobius žije volně v lesích a pod., malý druh se 2 temnými pruhy na štítu: Blatella germanica je škůdce domácností a skladů, velký druh Blatta orientalis má brachypterní samici, druh Periplaneta americana znají, neboť ho pitvali a podobný Periplaneta australasiae je velký škůdce v tropech.

Žádné komentáře:

Okomentovat