Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Metabolismus

Metabolismus vody a minerálních látek
Tělo obsahuje 60% vody a je to disociační činidlo. Voda tvoří součást všech tělních tekutin a přičiňuje se o termoregulaci. Člověk by měl vypít 2-3l denně. Z pidí získáme asi 1,5l; z pevné stravy 0,75l a z dýchání 0,25l. Stejné množství jako vypijeme vydáme močí, 0,5 l vydýcháme, 0,5 l vypotíme a 2-3 dl vyloučíme stolicí.
Nejdůležitější minerální látky jsou soli draslíku, sodílu, vápníku, hořčíku a fosforu. V organismu jsou složkami tělních tkání spolu s chloridy a uhličiny. V menším množství spotřebujeme i ionty železa, jódu, zinku, mědi a kobaltu. Celkem organismus potřebuje asi 20 anorganických látek, ale některé jen ve stopovém množství. V období těhotenství je potřeba zvýšit přívod zvláště vápníku a železa. Dále je třeba fluor k potlačení kazivosti zubů. Některé minerály jsou pro organismus toxické, např. rtuť, olovo, kadmium...

Bazální metabolismus je množství energie, která je potřebná k udržení základních životních funkcí. Je to asi 5,4-8,4kJ / den. Je to závislé na pohlaví, povrchu těla, stáří.

Celkový metabolismus je skutečná vydaná energie při denní činnosti :
- 11 500 kJ/den lehce pracující
- 14 500 kJ/den středně těžce pracující
- 15 000 kJ/den těžce pracující.

Energetickou přeměnu určujeme přímou nebo nepřímou kalorimetrií. Přímá je uvolněné teplo do okolí, nepřímá přes spotřebu kyslíku.

Metabolismus je základem pro udržení homeostázy, je řízen nervově (mezimozek), hormonálně (štítná žláza, slinivka, nadledviny).

Žádné komentáře:

Okomentovat