Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Triblastica – měkkýši

39) triblastica – měkkýši,
Pocházejí z doby kambia. Mají asi 112 tisíc druhů. Jejich tělo je měkké a nečlánkované tělo se slizovitou pokožkou. Jsou mořští, sladkovodní, ale i suchozemští. Jsou vázáni na vlhké prostředí.

Morfologie
Jejich pohyb je díky svalnaté noze pod břišní částí těla. To se skládá ze třech částí – z nohy, hlavy a útrobního vaku.
Na hlavě můžeme najít smyslová ústrojí a ústní otvor. Tělní vak obsahuje vnitřní ústrojí a je kryt pláštěm. Vak také vypouští tuhnoucí látku, z níž pak vzniká skořápka, která má ochrannou funkci.
Skořápka se skládá z několika vrstev, zevnitř je vrstva perleti.
Můžou mít různý typ – ulitu, což je jednoduchá schránka plžů, spirálovitě stočená až k vrcholu. Uprostřed je sloupek. Díru označujeme jako obústí, někdy je uzavíratelná víčkem.
Lastury – schránky mlžů (dvouchlopňové), které jsou spojeny vazivovým zámkem na hřbetu.
Redukované – úplně nebo jako destičky. Např. sépiová kost u hlavonožců, výjimka je loděnka.

TS
Začíná ústním otvorem a pokračuje hltanem, jícnem a žaludkem do střeva. To vyúsťuje v plášťové dutině, což je taková kapucka přehozená přes nohu. V ústní dutině můžeme najít radulu, což je takové struhadlo na potravu, kterým sloupává řasy z kamenů. Ve vrcholu ulity můžeme najít hepatopankreas, což je slinivko-jaterní žláza, která produkuje enzymy.

CS
Mají otevřenou cévní soustavu. Nemají krev, ale mají hemolymfu, krvomízu, která proudí tělem – vylévá se a zase se sbírá. Je poháněna tepenným srdcem, které najdeme v útrobním vaku. Je kryto osrdečníkem a jeho frekvence je 15-40 tepů za minutu. Je složeno z několika předsíní a komor, proudí jím okysličená krvomíza.
Ta je zbarvena hemocyanem.

Žádné komentáře:

Okomentovat