Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Proč, kdy a komu se vyplatí studovat MBA program.

Studium MBA

Proč
Jde o mezinárodně uznávaný titul, který je na Západě při mnoha pozicích spíše standardem, než raritiou (jako u nás). Kromě teoretických znalostí vám dá obrovskou přidanou hodnotu ve formě kontaktů a networkingu. Je totiž pravděpodobné, že vaši spolužáci budou kvalitní lidé z kvalitních firem, s postavením a kontakty. Učíte se tedy nejen od lektorů, ale i od spolužáků a získáváte cenné konexe - často v zahraničí. Další devizou je zlepšení angličtiny, výuka obvykle probíhá v tomto jazyce. Pokud to je možné, určitě ji upřednostníte před češtinou. Součástí kurzů jsou navíc často zahraniční stáže a pobyty.

Pro koho
Získat nové manažerské schopnosti se vyplatí například tím, co se dostali, ale mají šanci se dostat na vedoucí pozici, ale mají za sebou vysloveně odborné studium. Například právníkům, kteří mají šanci být ve vedení firem či lékařem s ambicí na ředitelský post. Titul se cení i v IT, financích, bankovnictví, farmaceutickém oboru. Pokud jste drobný podnikatel, živnostník zda člověk na volné noze a nemáte ambice postupovat vzhůru ve velké firmě či jistém sektoru ekonomiky, raději zvažte zda čas a peníze věnované MBA stojí za to.

Kdy
Odborníci a absolventi MBA, se kterými se povídali HN, jednoznačně tvrdí: do studia se vrhněte až po několika letech praxe. Jít na MBA rok po skončení "magistra" či "inženýra" je nevhodné, mnohé školy to ani neumožňují a vyžadují 3- či 5-letou praxi. MBA je studium pro manažery s praxí, rozjetou kariérou a jasnou vizí dalšího pokroku ve firmě či sektoru. Věkový průměr účastníků kvalitních zahraničních kurzů je obvykle nad 30 let.

Kde
Dejte si pozor na výběr a pověst školy, respektive instituce, která tento titul nabízí. Pokud vám skutečně záleží na zlepšení kariéry a nabrání nových zkušeností, zaměřte se na renomované školy. MBA za jménem samo o sobě zárukou úspěchu není - personalisté se s nedůvěrou dívají zejména na různé online kurzy pochybného původu. Platí: čím nižší cena, o to víc zbystřete pozornost. A pokud je pro vás MBA prioritou číslo jedna, vyberte se studovat za hranice Česka - nejlépe za oceán.

Žádné komentáře:

Okomentovat