Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

MBA PROGRAM - STUDIUM A JEHO PŮVOD

Rozhodli jste se studovat MBA nebo zatím jen přemýšlíte o získání tohoto netradičního titulu? Jelikož informací na Slovenském trhu je o tomto studiu jako šafránu, přinášíme vám seriál "Průvodce MBA", kde najdete užitečné informace, které vám přiblíží program a pomohou vám při rozhodování. Během seriálu vám představíme následující témata, které jsou rozděleny do částí: MBA studium a jeho původ, Na co přihlížet při výběru MBA studia na Slovensku, Seznam Slovenská škol a institucí, které nabízejí MBA studium, Studium MBA v České Republice, Jak na studium MBA v Anglii, Studium MBA v Evropě.

Co je MBA a pro koho je určeno
MBA je obchodní a manažerské vzdělání, které poskytuje svým absolventům ucelený přehled o obchodním prostředí. Studenti získávají teoretické, ale i praktické znalosti v základních disciplínách managementu, obchodu, účetnictví, řízení organizace a komunikace. Výuka se orientuje na rozvoj dovedností jako správné rozhodování, efektivní komunikaci a promptní řešení problémů. Větší část studia probíhá formou cvičení, výzkumů a diskusí.

MBA studenti
MBA studium je primárně určeno pro odborníky ve vedoucích pozicích, zejména pro středních a vrcholových manažerů, kteří chtějí získat nebo vylepšit své manažerské dovednosti. Studium je vhodné i pro specialisty s technickým vzděláním, právníků a lékařů, kteří nemají obchodní vzdělání a plánují působit na vyšších manažerských pozicích ve firmě. MBA je velkým přínosem pro studenty, kteří již mají několik letou praxi na vedoucí pozici, neboť teoretické znalosti mohou aplikovat a porovnávat s praxí.

Například, na ty nejprestižnější školy nabízející tyto programy se bez několikaletých manažerských zkušeností nedostanete. Věří, že MBA obohatí jen studentů s dlouhodobou praxí, ale absolvování takové školy vám zaručí skoro okamžitý postup v kariéře.

V současnosti jsou některé MBA programy navrženy tak, aby byly vhodné i pro kandidáty bez praxe, kteří právě ukončili bakalářské vzdělání a zajímají se o výše studium. Na trhu je několik podob MBA studia. Zájemci mají možnost studovat MBA, které má všeobecné zaměření, nebo si mohou zvolit konkrétní specializaci. Obecné MBA obsahuje předměty, které se týkají obchodu, managementu a byznysu obecně, například management, strategické řízení podniku, projektové řízení a plánování, marketing, finanční management nebo účetnictví a daně. Předměty v specializovaném MBA jsou podobné všeobecné zaměření, ale obsahují více předmětů z dané specializace.

Specializovaných MBA programů je čím dál tím víc a uchazeči si mohou vybrat například:
Marketing, Účetnictví, Ekonomika, Reklama, Inovace, Mezinárodní obchod, Finance, Mezinárodní management, Podnikání, Management zdravotnictví, Informační technologie, Internetový marketing,
Management neziskových organizací, Management prodeje, Management maloobchodu, Lidské zdroje, Všeobecný management, Globální obchod.

Druhy specializací se neustále vyvíjejí v závislosti na aktuálních potřeb trhu. V poslední době vznikly nové MBA specializace jako turismus, management lékárnictví a e-marketing. Navzdory rozmanité nabídky specializací, nejpopulárnější MBA programy zatím zůstávají marketing, finance, management a lidské zdroje.

Žádné komentáře:

Okomentovat