Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

MBA program a jeho kořeny

Poptávka po obchodním vzdělávání nastal krátce po průmyslové revoluci, když manufakturní výrobu vystřídala promyšlená výroba. V tomto období vznikaly nové formy a metody produkce, kde se procházelo z manuální práce na automatizovanou. Firmy a továrny nepotřebovali už jen dělníků, ale i vzdělaných nadřízených, kteří by dohlíželi na pracovníky, stroje a automatizaci.

Jako první na tuto poptávku reagovala univerzita ESCP ve Francii av roce 1819 začala nabízet obchodní vzdělání. Následně na to se přidala univerzita v Belgii av roce 1857 vznikla první obchodní škola v centrální Evropě. Tato škola byla založena v Budapešti pod názvem Budapešťská obchodní škola a dnes se pyšní titulem "Nejstarší veřejná obchodní škola na světě". Postupně se obchodní vzdělávání rozšířilo i na univerzity působící na jiných kontinentech a zemích. Nicméně, titul MBA jak jej známe dnes vznikl na obchodní fakultě Harvardské univerzity v roce 1908, která nazvala svůj první obchodní program MBA - Master of Business Administration. MBA začali vyučovat i jiné univerzity v USA a odtud se postupně roznesl do celého světa. Do Evropy se dostal až v roce 1957 a jako první ho nabízela škola INSEAD působící ve francouzském městě Fountainebleau.

Typy MBA studia

Vzdělávací instituce nabízejí několik typů MBA studia. Některé jsou flexibilnější, jiné vyžadují hodně času stráveného na přednáškách a osobních setkáních studentů.

Denní MBA studium
Tento druh MBA studia trvá většinou od jednoho do dvou let a rozvrh přednášek je během celého pracovního týdne. Studenti jsou velmi vytíženi intenzivním programem a na práci při studiu není vůbec čas. Takové dvouleté MBA programy jsou velmi časté v Severní Americe.

Zrychlené MBA
Zrychlená forma MBA je obměna dvouletého denního studia. Jediný rozdíl je v tom, že studenti mají intenzivnější rozvrh a musí stihnout vypracovat mnoho zadání v poměrně krátkém čase. Volno mezi semestrů a letní prázdniny jsou mnohem kratší než obvykle. Takový typ zrychleného studia trvá jeden rok.

Distanční studium MBA
Rozdíl mezi distančním MBA a online MBA je ten, že v distanční formě studia se musí studenti zúčastnit některých přednášek osobně, na rozdíl od online MBA, kde studenti nemusí být osobně přítomni na žádné přednášce. Distanční studium MBA probíhá převážně pomocí interaktivních videí, videokonferencí a online a offline přednášek. Některé MBA programy v distanční formě vyžadují od svých studentů aby uspořádaly osobní setkání se svými "online" spolužáky.

Online MBA
Mnoho obchodních fakult nabízejících MBA studium reagovaly na potřeby svých žáků a začali nabízet i online MBA, kde studenti mohou získat kvalifikaci z pohodlí domova a aplikovat naučené znalosti přímo do praxe, neboť během online studia, jsou studenti schopni pracovat na plný úvazek.

Executive MBA (EMBA je pro vrcholové manažery)
Executive MBA je navržen pro vrcholové manažery, kteří si nemohou dovolit přerušit působení ve firmě. Univerzity nabízející EMBA hledají kandidáty, kteří mají minimálně 5 leté zkušenosti v top managementu a minimálně 10 leté pracovní zkušenosti. Toto studium je většinou financováno firmou, ve které daný účastník momentálně působí. Délka EMBA studia je od 12 do 24 měsíců.

Profesionální MBA (PMBA)
Profesionální MBA je mix mezi externím MBA a intenzivním MBA, což studentům dává větší flexibilitu tím, že mohou studovat pouze o víkendech nebo jen ve večerních hodinách. Profesionální MBA trvá obvykle 12 měsíců.

Globální EMBA (Gemba)
Globální EMBA je stejné jako profesionální MBA s tím rozdílem, že během studia globálního MBA studenti musí strávit pár semestrů v různých zemích s rozdílnými kulturními hodnotami jako jejich vlastní. Program je finančně ale i časově náročný, neboť během intenzivního studia studenti musí hodně krát vycestovat.

Externí MBA
Externí studium probíhá pouze ve večerních hodinách nebo o víkendech. Tato forma studia může trvat i 3 roky.
Takto hluboce byste si museli sáhnout do peněženky, pokud byste chtěli studovat MBA
na těch nejlepších univerzitách ...

Žádné komentáře:

Okomentovat