Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

20. léta. poetismus

Podivuhodný kouzelník I. sbírka
Lyrická poesie. Je to psané pásmem. Volné myšlenkové proudy kladené za sebe. Překládal Giam Appolinéra. Velice měl rád francouzskou poesii.

Akrobat: sbírka
Člověk, který chodí po laně. baví lidi. Je toz období poetismus. Vybírá si cirkusové prostředí. Rád si hraje a rád se baví a chce bavit lidi a rozveselovat.

Edison básnická sbírka
rozsáhlá básnická sbírka. Lyrická a epická báseň. Spíš lyrická. Jsou to obrazy ze života slavného vynálezce. Ale před tím než byl ještě slavný. Různé prvky, smutné, veselé. Zachycuje atmosféru USA ve 20. letech. Obrovské úspěchy. Má to svůj vrub. Obrovské protiklady. Velmi Edisona obdivoval.

I. pol. 30. let
Sbohem a Šáteček básnická sbírka
Nejslavnější sbírka, Lyrická sbírka, inspirovaná cestou do Itálie a Francie. Nejsou to příběhy spíše básně. Zachycuje atmosféru určitého místa, z návratu a nostalgie a loučení.

II pol 30. let
Výrazně ovlivněný surrealismem spolu s Karlem Feige. Vydali manifest surrealismu. Jak by měl surrealismus vypadat.

Praha s prsty deště básnická sbírka
Surrealistická sbírka z roku 1936.

Noc akátů
poesie jsou to dva tři dny lásky, pásmo volné myšlenkové obrazy kladené za sebe. Fantazie. Nemá logiku. Praha místo, kde to píše. Lyrika. subjektivní. o městě láska k městu. Má rád památky a přírodu atd.

Absolutní hrobař básnická sbírka
Básnická sbírka. Surrealismus typické. Nepříjemné, zvláštní pocity bez logicky, představy negativní. Představy jako ze snů.

Pod vlivem těchto událostí v roce 1938 se odklání od surrealismu. Píše poesii, která je spjata s domovem. Vlastenecká témata.

Matka naděje
básnická sbírka 1938, Vlastenecká sbírka, plná naděje.
V období okupace píše divadelní hru ve verších


Mauon Leascaut
Napsané podle románu (Abbého Prevota), Premiéra v roce 1940 = divadelní hra. Děj vychází z předlohy. Mění se charakteristika hlavní hrdinky, ukazuje ji spíše roztomilou než zlou, spíše je zkažené dítě, tak se na ní Nezval

Žádné komentáře:

Okomentovat