Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Romantický obraz světa v literatuře IV.

Stendhal

Vlastním jménem Henri Beyle.
Je na přechodu mezi romantismem a realismem ( předchůdce světové realistické větve)
Obdivoval Napoleona, zúčastnil se tažení do Ruska. Po Napoleonově pádu odchází do Itálie.
Jeho hrdinové jsou zajímaví – nesmiřují se společností v níž žijí.
Proto buď žijí pokryteckým způsobem ( v jádru ale zůstávají mravně čistí ) nebo rezignují.


Romány:
Červený a černý
Psychologický román.Červená barva je symbolem revoluce a černá představuje tmářství a despotismus.
Jako syn venkovského dřevorubce byl Julien Sorel odsouzen, že bude celý život chudý.S tím se nechtěl smířit, pokusí se o společenský vzestup podle vzoru Napoleona. Sorel je pokrytec, který předstírá nebo utajuje city a názory, podle toho, jak to vyžaduje jeho vlastní zájem.
Nejdříve se při svém vzestupu sblíží se ženou starosty pana de Rênal a potom při pokusu o církevní kariéru se mu podaří stát se tajemníkem markýze de la Mole ( vysoká spol), svedl jeho dceru Mathildu. Sňatek překazí dopis paní de Rênal, za což se ji Julien pokusí zavraždit. Postřelí ji a dostane se před soud.Odmítá milost od společnosti, kterou nenávidí a raději přijímá smrt.

Psychologický román – zaměřuje se na vykreslení duševního života, autor zobrazuje protikladné pocity v duši člověka.

Věznice Parmská ( Kartouze Parmská )
Popis je již realistický, ale hl. hrdina zůstává romantický.
Mladý italský šlechtic Fabrizzio del Dongo nemůže dojít naplnění ideálu. Také uctívá Napoleona a účastní se bitvy u Waterloo, ale zde začíná jeho rozčarování, které pokračuje ve Francii.Fabrizzio se vrací do Itálie, ale v prostředí panského dvora plného intrik se musí přetvařovat a nakonec na radu své vévodské příznivkyně vstupuje do kláštera.


Alfred de Musset

Připomíná K. H. Máchu. Básník, prozaik a dramatik.Byl vychován k chorobně přehnanému cítění.. Přejemnělé vychování, nemůže žít normální život. Jeho život souvisí s jeho dílem.

Zpověď dítěte svého věku
Román.Vypráví svůj osud. Hrdina Octave ( Musset sám ) vyrostl v atmosféře beznaděje, mezi generací, která ničemu nevěří. Není schopen ani upřímné lásky. I do víru radovánek se vkrádá smutek a neuspokojení. Pozná vyrovnanou ženu George Sandovou, která by ho mohla zachránit, ale svými výbuchy žárlivosti ji ztrácí a je opět sám.

Žádné komentáře:

Okomentovat