Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Realistická literatura 4/10

Anglický realismus
Charles Dickens
Představitel kritického realismu
Do svých románů vkládal autobiografické prvky.
Prožil málo radostné dětství, otec, drobný úředník, se ocitl dokonce ve vězení pro dlužníky, kam jej následovala i žena s dětmi. Už ve dvanácti letech musel mladý Dickens vydělávat na živobytí. Pracoval v dílně a na výrobu leštidel na boty V tomto ponurém prostředí plném hrubých lidí byl neustále ponižován.
Proto se tak často zabýval osudy nešťastných dětí bez domova a rodiny.
Kritizuje sociální nespravedlnost.

román Kronika Pickwickova klubu
Tento román mu přinesl velkou popularitu. Psal na objednávku nakladatele.V díle je neobyčejně široký obraz soudobé Anglie. Z počátku je popsána idylicky, ale obraz se stává ponurým , když se pan Pickwick dostane omylem do vězení. Kritický postoj k veřejným institucím (chudobinec, vězení pro dlužníky) i sociálním poměrům (práce dětí v továrnách, bída londýnského předměstí) zmírňuje spisovatelův humor.
Význam: vyniká bohatou kresbou prostředí a bohatým jazykem

David Copperfield
Oliver Twist
Malá Dorritka
Nadějné vyhlídky
- v těchto dílech sleduje Dickens osudu dětských hrdinů
- vkládá často autobiografické prvky

Oliver Twist
Vypráví příběh chlapce, syna neznámých rodičů, vychovávaného v chudobinci a nuceného zde (i později v učení u pohřebníka) snášet bezpráví, ústrky, krutost a hlad. Po zdařilém útěku do Londýna se Oliver nevědomky dostává do zločinecké bandy, kterou vede prohnaný žid Fagin a v níž vynikají zlváště Oliverův učitel zlodějských dovedností Ferina Lišák a lupič Bill Sikes se svou společnicí Nancy. Při jedné z drobných krádeží je omylem zadržen jako pachatel nevinný Oliver, jenž se všemi silami bránil tomu, aby vstoupil na dráhu zločinu. Před rozsudkem smírčího soudce jej zachraňuje ušlechtilý pan Brownlow. Ten mu na krátký čas poskytuje střechu nad hlavou, ovšem Oliver je znovu unesen někdejšími kumpány. Při nezdařilém loupežném přepadení domu Maylieových je Oliver postřelen, schovanka pani Maylieové Róza však o něj pečuje, za což se jí Oliver dostatečně odměňuje. Oliver vychutnává život v láskyplném, idylickém prostředí. Jeho skutečný původ odhaluje Nancy, která na to doplácí svým životem, zavraždí ji Sikes. Do případu je zapleten i obecní sluha Bumble, je odsouzen a dožívá v témže chudobinci, kterému kdysi tak krutě vládl a ve kterém žil i Oliver. Sikes hyne na útěku před pronásledovateli a Fagin je popraven. Oliver je spřízněn s Rózou- je to jeho teta a padouch ze zlodějské bandy Monks je jeho nevlastní bratr. Oliver se stává Brownlovým adoptivním synem a dědicem.
Myšlenka: Dickens chtěl nejspíše konstatovat, že dítě žijící tehdy na ulici nemělo jinou možnost- buďto se přidalo k nějaké zločinecké partě nebo zemřelo v bídě a hladu.

Žádné komentáře:

Okomentovat