Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Literatura doby klasicismu, osvícenství a preromantismu 5.

Richardson
který je zakladatelem sentimentálních románů a Macpherson, který napsal Ovseanovy zpěvy, což jsou přírodní básně a milostné lyriky.

JAMES MACPHERSON
Zpěvy Ossiana (Ošijen) – autor tyto básně vydával za výtvor bájného skotského básníka ze 3stol. Jsou to vynikajícím způsobem zpracované keltské báje. Odstartoval vznik literárních padělků.

Německo
Preromantismus se v Německu hodně rozšířil, souvisí zde s nástupem měšťanstva proti šlechtě. Mezi mladými umělci vzniká hnutí – STURM UND DRANG (Bouře a vzdor)
Prosazovali práva měšťanů na život, ve kterém by se mohli plně věnovat všemu, k čemu mají schopnosti. Chtěli se realizovat odporem proti stávajícím společnosti.

JOHANN GOTTFRIED HERDER
Lidové písně – sbírka lidé poezie
Myšlenky k filozofii dějin lidstva – dospěl k závěru, že každý národ svoji kulturou přispívá k celosvětovým dějinám. Zdůrazňoval samostatnost a svébytnost národních kultur.

GOTTHOLD EPHRAIM LESSING
Významný dramatik, stavěl do protikladu měšťanů a zkaženou šlechtu.
Emilie Galotti – děj se odehrává v Itálii, kdy panovník jednoho malého statečku nechá zavraždit ženicha dívce z měšťanské rodiny a chce se jí zmocnit. Ona raději volí smrt z rukou vlastního otce.


JOHANN WOLFGANG GOETHE
Je to hlavní představitel Sturm und drang. V mládí prožil nešťastnou lásku (do snoubenky přítele). Jiný jeho přítel spáchal sebevraždu. Později byl profesorem a politikem.
Faust
Rozsáhlí román ve verších v dramatické formě. Má 2 díly. Faust upíše duši ďáblu, který mu umožní rozšiřovat poznání, duše propadá peklu v momentu kdy Faust už nebude po ničem toužit.
Mefistoteles (ďábel) Faustovy přivede krásnou Markétku v naději, že najde štěstí a spokojenost v lásce, ale Markétka zaviní smrt bratra. Zabije své i Faustovo dítě a ve vězení odmítne pomoc příjme trest a tím zachrání svou duši. Ve druhém dílu se Faust dostává do antického Řecka z podsvětí se vyvede krásnou Helenu, dostane se mu všech post a bohatství, ale opouští to a věnuje se lidem, kterým pomáhá založit správnou společnost a osídlit neúrodný kraj. Díky služby lidu jeho duše nepropadá peklu.
Utrpení mladého Werthera
První román, který vychází z Goethovy vlastních pocitů. Je to psáno formou dopisů a deníků.
Mladý muž se zamiluje do dívky svého přítele nemůže si vybrat, trápí se a nakonec spáchá sebevraždu.
Psal i tragedie na antické motivy nebo ze středověku
Ifigenie na Tauridě
Egmornt

Friedrich Schiller
(1759 – 1805)
Přítel Goethuv, významný básník a dramatik.
Loupežníci (drama)
Karel Moor je bratrem vyhnán z rodinného panství. Shromáždí kolem sebe loupežníky a s nimi se mstí všem, kteří páchají bezprávý bohatnou nečestně. Loupežníci se mu vymknou a vraždí a drancují i slušné lidi. Karel Moor uvědomí, že násilím nejde napravit násilí.
Úklady a láska (tragedie)
Měšťanská dívka miluje šlechtice, ale nemohou se vzít protože rodina tomu brání. Nakonec je dívka otrávena pro falešné podezření.

Gottfried August Burger
Podivuhodné cesty Barona Prášila
Vychází z tradice lidového čtení, jeho postava barona, který si vymýšlí dobrodružné příběhy na nás působí chladně, protože to dělá z lásky k životu a v touze jeho všednost troch vylepšit.

Rusko

Ivan Andrejevič Krylov
Pocházel z chudé důstojnické rodiny. Od osmi let živil po smrti otce matku a sourozence z platu kancelářského poslíčka. Nikdy nedosáhl vyššího školního vzdělání, avšak získal široký rozhled jako samouk. Většinu svého života byl zaměstnán jako knihovník. Psal satirické divadelní hry, založil několik časopisů. Světovou proslulost mu přinesly bajky, kterých od roku 1809 vytvořil kolem dvou set. Kritizují nejen zlé lidské vlastnosti, ale mají především sociální podtext – nastavují zrcadlo tehdejší ruské společnosti, cara nevyjímaje.
Orel a slepice, Vlk a beránek .

Žádné komentáře:

Okomentovat