Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Realistická literatura 1/10

Realistická literatura

Kritický realismus, naturalismus

Od 2. poloviny 19. století. Název odvozen od slova realita = skutečnost.
Realismus se projevuje zejména v próze, dramatu, hudbě a výtvarném umění.

Znaky
- vychází z pravdivého obrazu skutečnosti
- autor zachycuje skutečnost objektivně (autor není účasten děje,stojí jakoby nad příběhem)
- typizace – postavy mají typické vlastnosti určité skupiny lidí (sedláku,..)
- kritický realismus - kritika nedostatků ve společnosti (K. V.Rais,A. Stašek, T. Nováková)
- autoři provádí analýzu společnosti – hledají příčinu nedostatků


Francouzský realismus
Honoré de Balzac
Studoval práva, ale chtěl se prosadit jako spisovatel. To bylo velmi těžké, proto nejdříve psal dobrodružné romány, aby si získal jméno a až později píše romány z francouzské společnosti.
Založil nakladatelství a tiskový podnik, ale velmi se zadlužil. Mnoho nadějí vkládal do sňatku s polskou šlechtičnou, ale přesto se mu nepodařilo z dluhů vymanit.
Zanechal rozsáhlé dílo – více jak 100 románů (musel psát hodně, protože potřeboval vydělávat peníze, na rozdíl od Flauberta, který byl finančně zajištěn), zachytil přes 2500 literárních postav.
Jeho romány zachycují postavy z nejchudších vrstev až po nejbohatší. Ve svých dílech zobrazuje francouzskou společnost na přechodu mezi feudalismem a kapitalismem a dále zachycuje, jak byly v jeho době (1. pol. 19. stol.) velmi důležité peníze (peníze jsou vládnoucí ve společnosti a vše je jim podřízeno).

Cyklu románů Lidská komedie
- jádro tvoří 3 romány:
Otec Goriot
Ztracené iluze
Lesk a bída kurtizán

Otec Goriot
Předvádí smutný osud bohatého kupce, který provdal své dcery za šlechtice, rozdělil jim svůj majetek, sám však dožívá svůj život opuštěn, neboť dcery se za otce stydí. S osudem otce Goriota se prolíná příběh Evžena Rastignaka, který mu dělá společnost. Rastignak přišel do Paříže plný ctižádosti a vůle vyniknout. Je však chudý a na každém kroku poznává, že nadání, schopnosti, pracovitost i charakter nejsou k ničemu, nemá-li člověk peníze. Sestřenice mu dává poučení, jak se má chvat ve společnosti, chce-li něčeho dosáhnout:
Čím chladněji budete počítat, tím rychleji půjdete nahoru. Bijte bez lítosti, budou se vás bát. Berte ženy a muže jen jako dopravní koně, které zanecháváte zchvácené na každé zastávce, tak dojdete až k vrcholu svých tužeb...Zmocní-li se vás opravdový cit, ukryjte jej jako poklad, neprozraďte jej nikdy, byl byste ztracen.Rastignak v honbě za kariérou a peněz skutečně odhazuje všechny morální zásady. Jeho praktické zkušenosti doplní bývalý trestanec Vautrin i teoretickým zdůvodněním. Vautrin má vyléčit mladého hrdinu ze zbytků iluzí. Rastignac se zprvu bouří proti jeho cynismu, a když je Vautrin odhalen jako zločinec, mladistvé iluze Rastignakovi ještě načas vítězí. Obětavě ošetřuje umírajícího Goriota, ale po jeho smrti jde „dobývat život“. V dalších románech již Rastignac pronikl do velkého světa a stal se politikem, který opustil ideály mládí a přijal Vautrinovu životní filosofii (Za velkým jměním, nabytým neznámo jak, tají se vždycky zločin, promlčený proto, že byl čistě proveden).

Žádné komentáře:

Okomentovat