Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Romantický obraz světa v literatuře III.

Francouzský romantismus

Victor Hugo

Básník, dramatik, prozaik. Byl vychován k nenávisti k Napoleonovi a revoluci.
Je tvůrce dramatu Cromwell, jehož předmluva se stala manifestem (zásady) romantismu ve Francii.
Zklamán v nadějích vkládaných do Ludvíka Bonaparte odešel do dobrovolného vyhnanství na ostrov poblíž Normandie, kde žil téměř 20 let, nikoli však v izolaci od života ve Francii. Studoval dějiny a filosofii.Ve vyhnanství napsal trojdílný cyklus básní
Legenda věků – cyklus básní,zobrazuje vývoj lidstva na jeho cestě za pokrokem a humanitou = vzestup ke světlu. Dílo je optimistické, víra v lepší budoucnost lidstva. Tímto dílem ovlivnil Machara a Vrchlického.

Romány:
Chrám matky boží v Paříži
Děj se odehrává v 15. století za vlády Ludvíka XI., obraz královského dvora, církevních hodnostářů i spodiny. Dokonale a podrobně popsal vnitřek katedrály Matky boží, vlastního dějového centra.
Hlavní postava je Quasimodo, hrbatý zvoník u Matky boží (protikladem je jeho dobré nitro, je laskavý, ušlechtilý, schopen upřímných citů a lásky i oběti vlastního života...), jehož se v dětství ujal kněz Frollo (pokrytec a ničema, představuje zlo) a vychoval ho. Kvůli němu Quasimodo riskuje svůj život při únose cikánské tanečnice Esmeraldy, do níž je Frollo zamilován. Je však při tom chycen a odsouzen k trestu na pranýři. Esmeralda s ním má soucit, za což se do ní zamiluje, i když ví, že marně. Frollovými intrikami je Esmeralda popravena, Quasimodo se mu za to mstí. Po letech je jeho tělo nalezeno v hrobce u Esmeraldy.
Romantické znaky: Hugo zobrazuje kontrast krásy a ošklivosti (Esm.x Quasim.), zla a ušlechtilosti (Froll. x Quasim.), řada romantických zápletek.

Bídníci (Ubožáci)
Hlavní hrdina Jean Valjean je odsouzený za krádež chleba k mnohaletému trestu na galejích. Mnohokrát utíkal a chtěl opět konat zločin, ale ujal se ho biskup Myriela.Jean Valjean se mu odvděčí krádeží jeho stříbrných příborů. Je opět odsouzen, ale biskup vezme vinu na sebe.
Jean Valjean si uvědomí své činy a začne žít jinak. Stane se podnikatelem, který zmírňuje bídu chudých a dokonce se stane starostou. Od začátku je však podezřelý policistovi Javertovi, který v něm pozná uprchlého galejníka a pronásleduje ho.
U soudu jiného galejníka se Jean přizná ke své minulosti. Je opět poslán na galeje, ale podaří se mu utéci a bere s sebou mladou Cosettu, které zemřela matka Fantina a Jean jí slíbil, že se o Cosettu postará.Seznamuje se s šlechticem Mariem , dochází k milost. zápletce. Je postaven před soud, končí to smrtí a usmíření se světem.

Dělníci moře – o hrdinství rybářů, kteří bojují o lásku proti nespravedlnosti a proti divokým živlům
Devadesát tři – o srážce revolučních a konzervativních sil na fr. venkově v době VFR ( název odvozen od rev. roku 1793)

Žádné komentáře:

Okomentovat