Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Realistická literatura 2/10

Ztracené iluze – 3 svazky
Sledují souběžně historii Luciena Rubempré, venkovského básníka, který v Paříži poznává rub umělecké slávy – úspěch uměleckého díla je závislý na zájmu těch, kterým umělec slouží, o talentech rozhodují nakladatelé, prodejnost vládne i v divadelním světě. Hrdina je postaven před rozhodnutí: žít čestně, ale odříkavě, nebo se zaprodat a dosáhnout úspěchu. Lucien se dává na cestu žurnalisty, má úspěchy, ale nakonec padá do léčky kterou mu připravili nepřátelé. Jeho protikladem v románu je vynálezce David Séchard. Na rozdíl od poněkud zženštělého Luciena je Séchard rozvážný a morálně pevný. Věří, že svou prací dosáhne významného postavení.Jeho vynálezu však využije zámožný podnikatel a Séchard je nakonec rád, když zachrání holý život.

Lesk a bída kurtizán – 4 díly
Napínavý román zobrazuje spojení finančního světa (bankéř Nucingen) s pařížským podsvětím. Lucien, hrdina z předchozího románu, se naučil „umět žít“. Zůstal slabochem, který se žene pouze za milostným uspokojením nebo společenským úspěchem. Na jeho povahu doplácí i milenka Ester – kurtizána, kterou společenské podmínky vehnaly do role ženy obšťastňující mužskou společnost, jíž však hluboce pohrdá.
Lucien končí ve vězení sebevraždou.

Další romány:
Evženie Grandetová – rozebírá a odsuzuje zde přílišnou lidskou lakotu.
Lakomec Grandet zničí štěstí své dcery odporem proti jejímu sňatku, aby vyplacením věna nezmenšil své bohatství.


Gustav Flaubert
Autor 3 románů. Proslulost jeho románů přinesl soudní spor, kde byl obžalován, že uráží mravnost a znesvěcuje manželský svazek (nevěra).
Byl mistr v zobrazování lidských vášní a citových vztahů.

psychologický román Paní Bovaryová
Ema Bovaryová, podnícena romantickou četbou, chce poznat, zda-li existuje v životě opravdová vášeň a opojení, které si cele podmaní člověka, stejně jako v knihách, které četla. Chce uniknout z hlouposti a pokrytectví své doby a svého prostředí, touží po vzrušujícím životě. Dostává se do milostných a peněžních dobrodružství. Její iluze se však vytrácejí a končí sebevraždou.
Smysl: ukázat, že hledání dobrodružství a vzrušení někdy vede až ke zkáze.

historický román Salambo
Román ze života starého Kartága.
Líčí odboj námezdných vojáků vedených přeběhlým římským otrokem Spendiem a vůdcem barbarů Mathem proti Kartagincům a Mathovu lásku k Salambo, dceři kartaginského vojevůdce Hamilkara.

Citová výchova
Román o ztrátě iluzí podobně jako Paní Bovaryová.
Prostupují jej dva paralelní příběhy: romantika Moreaua, který se chce stát postupně spisovatelem, hudebním skladatelem, malířem, vědcem a politikem, ale nemá v ničem vytrvalost, má pouze schopnost snít (touha v rozporu se skutečností). I jeho láska k paní Arnouxové skončí rozčarováním. Jeho protějšek je Deslauriers, člověk myslící pouze na svůj prospěch, houževnatý, ale romantický ve svých představách o budoucnosti (má málo sil uskutečnit své sny). Rozpor mezi jeho plány a možností je uskutečnit končí ztroskotáním.

bovarysmus = útěk do skutečnosti do světa snů

Žádné komentáře:

Okomentovat