Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Odvod exkretů

 Resorpce a sekrece látek probíhá proti koncentračnímu spádu. Tento proces vyžaduje energii

Prvoci, houby, láčkovci a ostnokožci jsou bez exkrečních orgánů
Vyšší živočichové 4 typy:
1. Nefridiální orgány hlístů, červů, kroužkovců a částečně měkkýšů. Jsou nejjednodušší. Mají podobu různých kanálků zakončených plaménkovými buňkami. Ten plamének (bičík) vhání tekutinu do nálevky, která se otevírá do dutiny (většinou coelomu). Tato tekutina je filtrována, jsou z ní aktivním transportem odstraňovány žádoucí látky. Původně isotonická tekutina se stává hypotonickou.
2. Antenální žlázy korýšů je určitá obdova ad 1. Váček se otevírá do ceolomu, jsou uloženy v přední části těla. Vývod váčku se výrazně rozšiřuje, nebo mění v labyrint rozšířených cest a dutin. Tento kanál může být opatřený močovým měchýřem, který u kořene antén na hlavě ústí. Labyrint má samozřejmě funkci zpětné resorpce organických látek, zatímco kanálek má funkci vychytávání anorganických látek. Výsledkem je hypotonická moč.
3. Malpighické žlázy hmyzu fungují n a jiném principu. Jsou to slepé trubice ústící druhým koncem do střeva hmyzu. Jejich počet je rozdílný mohou být pouze dvě, ale i několik set. Nedochází zde k filtraci, ale ionty pronikají do trubic aktivním transportem a lumenem této trubice sestupují dolů. Přesouvá se tam i voda, níže i oxid uhličitý a vytváří se zde hydrogen-uhličitanové soli a kyselina močová a dusíkaté soli. O něco níž dochází ke zpětné resorpci vody. Voda přechází zpět do tělních tekutin. Tyto exkreční produkty přecházejí do trávicí trubice a jsou zbaveny většiny vody. Obr.115
4. Ledviny obratlovců

Žádné komentáře:

Okomentovat