Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Masožravci

– přijímají hlavně bílkoviny a tuky, cukrů je v mase minimum
- cukry přijímají z procesu glukogeneze (z bílkovin, tuků)
- všežravci – lidského typu: složení látek je více vyrovnané
- ve 100 g je: 15 % bílkovin, 30 % tuků, 55 % sacharidů
- při spálení dochází k oxidaci na konečné látky (voda, oxid uhličitý)
- využitelnost živin – vysoká u sacharidů (98 %), bílkoviny, tuky (70 %)

20.1 Rozpad bílkovin
- z aminoskupin => amoniak (v těle toxický, ryby) => kyselina močová (ptáci) => močovina
- 3 typy živočichů:
1. amonotelní (amoniak) - ryby, obojživelníci
2. urikotelní (kys. močová) – ptáci, plazi
- kyselina močová – pevná krystalická látka nerozpustná ve vodě
3. určitelní (močovina) – většina savců
- močovina – rozpustná ve vodě
- kyselina močová i močovina v sobě mají energii, ale využití této energie je nižší (17,2 kJ)
- cukr je lépe využitelný – nemá tak energeticky náročné odpadní látky (tzn. 17 kJ/1 g)

Žádné komentáře:

Okomentovat