Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Enzymatické vybavení:

o bez většího významu (kromě mláďat)
 gastrin – podpora produkce sliznice žaludku
o startuje produkci gastricinu a pepsinu
o stimulace produkce HCl, hlenu …
 enterogastron – tlumení žaludeční činnosti
 produkce trávicích šťáv je řízena bloudivým nervem

- tenké střevo: dokončení trávení, vstřebávání
- první část – dvanáctník – asi 25 cm, jsou zde vývody trávicích žláz (slinivka, játra), má stejnou stavbu stěny jako žaludek
- vlastní střevo má 3-5 m (skládá se z lačníku a kyčelníku)
- sliznice střeva má příčné záhyby, klky a mikroklky
- klky: prstovité výběžky, malé (asi 1 mm), na povrchu mají další malé výběžky, tzv.
mikroklky
 je jich málo ve dvanáctníku, hodně ve vlastním střevě
 tvoří hlavní část vnitřní slizniční vrstvy
 dovnitř pronikají slepě zakončené míznice => ty jsou obklopeny cévními klubíčky a svalovými vlákénky (z hladké svaloviny), je zde také zakončení nervů (zasahují sem nervová vlákna)

Žádné komentáře:

Okomentovat